Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, monument clasa A, cel mai vechi din România, care este reabilitat în prezent, va fi transformat în muzeu, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii.
Monumentul a fost construit între anii 1896-1898 de arhitectul vienez Peter Paul Brang. Primarul Vasile Deac a intervenit, la acea vreme, la împăratul Austriei, Franz Joseph, care a şi contribuit financiar la construirea cazinoului.
În perioada comunistă a fost naţionalizat şi a devenit club muncitoresc, iar în anul 1998 a fost înfiinţată Fundaţia Cazinoul Vatra Dornei.
Prin HG nr 437 din 14 octombrie 2004, cazinoul a fost retrocedat Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar în anul 2018, Arhiepiscopia a alocat suma de 16,5 milioane lei pentru restaurarea Cazinoului.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, alături de prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Agriculturii, Adrian Oroş, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur şi primarul Vatra Dornei, Ilie Boncheş, au vizitat sâmbătă şantierul pentru reabilitarea şi transformarea în muzeu a fostului Cazinou Băilor din Vatra Dornei.
"Trăim un paradox frumos, prin faptul că beneficiarul restaurării clădirii-monument istoric <Cazinoul Băilor> din Vatra Dornei este Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, iar utilitatea acesteia va fi de a servi martor viitoarelor generaţii prin transformarea într-un Centru muzeal şi cultural al ortodoxiei române. Parteneriatul stabil între Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Administraţia locală şi Guvernarea liberală a fost mereu un bun exemplu, iar această transformare este următorul pas normal şi responsabil", a spus ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.
El a adăugat: "Patrimoniul bizantin şi post-bizantin este unul important în ţara noastră şi trebuie conservat şi valorificat. Orice demers de salvare a patrimoniului, care merită să fie valorificat turistic, trebuie susţinut de investiţii în infrastructură".
Potrivit MC, noua investiţie în Cazinoul Vatra Dornei ar putea servi inclusiv proiectului Ministerului Culturii de a dezvolta la Liteni, la conacul Vârnav-Liteanu, un centru de pregătire pentru restauratori. Acesta va contribui la dezvoltarea şi consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar şi la specializarea profesioniştilor din muzee şi instituţii de cercetare, atât de necesar într-un judeţ care are multe monumente înscrise în lista patrimoniului mondial UNESCO.
Printre monumentele din judeţul Suceava, înscrise la UNESCO, se află: Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Suceviţa, care în octombrie 2020 va avea finalizate lucrările de restaurare a picturii murale interioare, prin Programul Naţional de Restaurare, lucrări care au început în anul 2000. Tot în octombrie, restaurarea lucrărilor murale din interior şi din exterior ale Bisericii „Sfântul Nicolae” din Bălineşti vor fi recepţionate, ca urmare a investiţiilor realizate prin Programul Naţional de Restaurare. Aceasta este una dintre cele mai vechi biserici medievale, iar restaurarea ei a durat 14 ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.