Casa Teodorou Rousou, una dintre clădirile reper din centrul istoric al Constanţei, a fost evaluată de Artmark Historical Estate între 300.000 şi 350.000 de euro şi va fi licitată cu un preţ de pornire de 275.000 de euro.
Aflată pe strada C.A. Rosetti nr. 6, la 200 de metri de Piaţa Ovidiu, vila a fost construită în 1897.
Vila Teodorou Rousou, monument istoric de clasă B, alături de alte reşedinţe precum vila Şuţu, casa Manicatide sau casa Constandini, se înscrie în cercul restrâns şi extrem de valoros din punct de vedere istoric şi arhitectural al imobilelor greceşti din Constanţa.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Clădirea monumentală, cu o geometrie riguroasă, desenată în spiritul unui stil neoclasic târziu, este un omagiu de secol XIX pentru marii constructori ai lumii antice.
Construcţia este una "cu patru nivele - subsolul şi mansarda sunt înalte - şi învelitoare de ţiglă”, se arată în lucrarea "Constanţa-aventura unui proiect european" a criticului de artă Dr. Doina Păuleanu.
"Cu soclul din piatră de extracţie medievală, clădirea beneficiază de simetrie verticală; cele două ferestre ale parterului au în partea superioară câte un fronton cu acrotere susţinut de cariatide; deasupra lor ferestrele corespunzătoare sunt prevăzute cu arhitravă susţinută de console-cariatide situate lateral, deasupra fiecărei uşi de intrare; cornişa puternic reliefată este susţinută pe console cu volute şi o friză îngustă cu frunze de acant. Între ferestrele decorate ale etajului se află, aproape ilizibilă, o inscripţie în limba greacă; uşile de intrare din lemn cu decoraţie neoclasică – denticuli, capitel - au incizată monograma T.R.", precizează criticul de artă constănţean.
Potrivit Artmark Historical Estate, deţinătorul unei averi însemnate, Teodorou Rousou a fost unul dintre comercianţii care au beneficiat din plin de pe urma alipirii Dobrogei la România în urma Războiului de Independenţă din 1877. Construcţia de nave, comerţul şi transportul maritim, precum şi investiţiile imobiliare i-au adus o ascensiune rapidă în noul stat apărut pe harta lumii. Iar vila pe care construit-o trebuia să fie mărturia proaspătului său statut.
Nici terenul şi nici stilul arhitectural nu au fost alese la întâmplare. Sfârşitul secolului al XIX-lea aducea cu sine un boom imobiliar care avea să transforme localitatea otomană Küstence în Constanţa modernă. Iar printre primii care au intuit această nouă realitate au fost bancherii francezi, de origine evreiască, din familia Alleon. Strada din centrul vechi al Constanţei numită astăzi C. A. Rosetti purta în epocă chiar numele lor. Şi asta pentru că o deţineau, la propriu, cu excepţia notabilă a Sinagogii. Chiar lângă proprietăţile lui Jean Gerard Aimee Alleon îşi va construi Teodorou Rousou reşedinţa, apelând dacă nu la serviciile arhitectului de casă al familiei Alleon, grecul Pelopidas Couppa, la un altul care a calchiat fidel modelul de inspiraţie neoclasică al imobilelor deţinute de bancherii evrei.
Vila s-a degradat şi a rămas neîntreţinută corespunzător în anii comunismului.
În prezent imobilul se află în plin proces de reabilitare şi restaurare. Iar la finalul proiectului, suprafaţa sa va fi extinsă si va ajunge la peste 500 de metri pătraţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.