Amplasată într-o zonă istorică a capitalei, pe strada Făinari, unde la început de secol XIX se afla locul de întâlnire al negustorilor de cereale şi al meşteşugarilor, o proprietate construită cu destinaţia de locuinţă, cu spaţii funcţionale potrivite unei reşedinţe, a fost scoasă la vânzare de la 1,95 de milioane de euro sau poate fi închiriată cu 10.000 de euro pe lună, potrivit Romania Sotheby's International Realty.
Arhitectural, imobilul poate fi încadrat ca o construcţie specifică începutului de sec. XX, remarcându-se reflexe târzii ale stilului Neoromânesc cu accente eclectice.
La faţadă, sub sageac, pe aproape toată lungimea clădirii, se păstrează un registru lat de aproxiativ un metru de frescă, tipic neoclasic, reprezentând medalioane de zeităţi înconjurate cu motive florale, printre care se pot observa şi flori de dovleac, reminiscenţe ale decoraţiunilor brâncoveneşti.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Intrarea principală cu cele două scări de onoare, dispuse lateral, cuprinde în evantai holul supraînălţat. Arhitectura sec. XIX şi a începutului de sec. XX acordă o importanţă deosebită acestui gen de intrare monumentală.
''Baldachinul'' din lemn, eclectic, cu elemente de catapeteasmă, combinate cu vagi aluzii heraldice, "agăţat" peste scări, continuă rezolvarea holului de acces, iar scara de acces către nivelul superior este mascată printr-un front spart cu trei arce.
În ceea ce priveşte decoraţiunile interioare, sala de protocol de la parter are un tavan casetat spre laturile camerei, pe care este calată o pictură (ulei pe zid) cu nimfe şi îngeraşi de factură neoromantică, semnată de Francisc Vodak şi datată 1920. Pictorul Francisc Vodak este semnatarul multor decoraţii murale din locuinţe bucureştene între anii 1920-1930.
Holul etajului prezintă tavanul decorat cu ghirlande compuse din frunze de laur şi rozete cu frunze de acant iar fosta sufragerie, tavanul casetat şi decoraţii cu fructe şi viţă de vie. Deosebită este şi încăperea cu bovidou de deasupra intrării principale, cu plafonul său în stil rococo.
Întregul imobil este format din două corpuri de clădire.
Casa de la intersecţia străzilor Făinari cu Episcop Radu (Calea Moşilor) are trei faţade stradale şi o faţadă calcan către limita de proprietate. Cele două corpuri de clădire au fost construite în etape diferite, fiind separate cu rost de lucru (dilatare-tasare) şi printr-o zonă de curte interioară. Imobilul dispune de 4 căi de acces din trei străzi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.