Casa boierească Costa-Foru, situată pe Dealul Mitropoliei, la 200 de metri de Piaţa Unirii, este de vânzare pe site-ul Sotheby's International Realty la 1,75 de milioane de euro. Conacul a fost deschis periodic publicului pentru evenimente culturale precum expoziţii, recitaluri, performence-uri ori tururi ghidate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Casa este monument istoric de clasă B, construită în anul 1894 după proiectul faimosului arhitect francez J.E. D’Alfonce de Saint Omer, la comanda familiei Costa-Foru. Timp de mai multe generaţii, familia Costa-Foru avea să dea personalităţi proeminente societăţii româneşti, în secolul al XIX-lea şi la începutul secolului XX.

Arhitectura exterioară este tipic franţuzească, încadrată de alee din piatră cubică în drumul spre Mitropolie.

Casa are 16 camere şi 7 băi, fiind ridicată pe un teren de 492 de metri pătraţi. 

Din 1894 şi până în anul 1935, în casă au locuit Maria Costa-Foru, nepoata bancherului bucureştean Christophi Zerlenti, şi Constantin Gh. Costa-Foru, fiul primului rector al Universităţii din Bucureşti, ministrul justiţiei din timpul domnitorului Alexandru I. Cuza, împreună cu copiii lor.

Stilul nobiliar al casei se încadrează în genul franţuzesc de “hotel particulier” de la sfârşitul secolului XIX, definit de tema ferestrelor colosale de la piano nobile al salonului, accentuate de lucrătura decorativă în fier forjat.

Interiorul casei datează din epoca anilor 1900, cu modificări la sfârşitul anilor 1930. Stilul dominant este eclectic francez la etajele superioare, iar restructurarea etajelor inferioare arată influenţe maur-florentine.

Caracteristica principală este reprezentată de spaţiul generos şi elegant, luminat natural, tavanele decorate cu stucaturi, pardoselile în stil italienesc din gresie cu motive optice şi battuto veneţian, ancadramentele uşilor cu frontoane sculptate, scara principală pardosită cu plăci de marmură albă, rampa scării cu elemente din fier forjat, decorată cu module monograme ce reprezentau iniţialele Mariei Costa-Foru.

Toate saloanele mari au şeminee comandate şi executate la Viena, unul dintre ele realizat din marmură neagră, şi sobe de cahle, cu caracter de unicat. Sistemul de încălzire este completat de calorifere din oţel, conectate la centrala termică.

Casa Costa-Foru a fost deschisă periodic publicului pentru diverse evenimente culturale, precum Noaptea Caselor, şi a găzduit alte manifestări: expoziţii, performence-uri, tururi ghidate, recitaluri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.