Salman Rushdie face în "Cuţitul" o "pledoarie pentru iubire şi libertate, pentru literatură ca un mod de a-l înţelege pe celălalt". În ultima zi a Salonului de Carte, editura Polirom a organizat o dezbatere despre această apariţie. Au participat: Carmen Muşat, Bogdan Ghiu, Marius Chivu şi Dan Croitoru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cuţitul" este "un mini-roman autobiografic", în carte autorul prezintă cititorilor reflecţiile sale în urma supravieţuirii unei tentative de asasinat. Volumul este lansat la doar doi ani de la teribilul incident când Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui festival literar din New York.

În "Cuţitul", tradusă de Dana Crăciun, cititorul va găsi "umor, frustrare, o negociere cu suferinţa fizică", a spus jurnalistul Marius Constantinescu, moderator al dialogului de la Bookfest. 

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Nu aş îndemna un cititor, deşi este o carte relevantă a operei sale, să înceapă să-l citească cu această carte. Ce simbol mai mare pentru apărarea libertăţii de exprimare a artistului este să-şi dea viaţa pentru posibilitatea de a vorbi liber? Este sacrificiul suprem. Dar ar însemna să pună în umbră opera acestui extraordinar scriitor. Cred că şi el ar spune ca un cititor să nu înceapă cu 'Cuţitul', ci cu 'Copiii în miez de noapte', carte laureată a Premiului Booker", a spus Dan Croitoru, traducător şi coordonator al colecţiei Biblioteca Polirom. 

Avem în faţă o carte despre "traversarea unor graniţe multiple": "dintre intimitate şi exterioritate, dintre realitate şi ficţiune. Avem o mostră extraordinară specifică lui Rushdie, care mizează pe gândirea sociativă, care trece foarte firesc de la planul personal la povestea unor personaje din mitologie, din literatura indiană veche, dar şi din propriile lui cărţi, aşa că paginile din Cuţitul sunt pagini care ne ajută să pătrundem în universul lui Salman Rushdie", a fost de părere Carmen Muşat, redactor-şef Observatorul Cultural. 

"Salman Rushdie nu se exprimă doar împotriva unui fundamentalism, ci împotriva fundamentalismului", a completat scriitorul Bogdan Ghiu, reprezentant al PEN România.

În acest volum, Salman Rushdie dialoghează fictiv cu atacatorul lui. În "Cuţitul", spune Marius Chivu, "e pe de o parte incredibil dialogul lui imaginar, în măsura în care atacatorul nu are ce să ne spună. În dialogul acela este mai important felul în care Rushdie pune acest dialog. Ceea ce este frisonant este portretul cu totul lipsit de orice calitate al atentatorului, care e denumit la început animal, e un individ fără niciun fel de profil nici social, nici uman, este mai puţin decât banal. Sunt multe tăieturi în această carte şi Salman Rushdie le analizează pe toate. Una este în interiorul propriei lui căsnicii, pentru că în nicio altă carte nu a fost atât de sentimental. El construieşte o imagine a unei dragoste construită în câţiva ani tocmai pentru a arăta cât de adâncă e această tăietură atentatului în interiorul acestei fericiri pe care el o găseşte la 70 de ani, destul de târziu". 

Cartea este "meditaţie a victoriei spiritului". 

Dan Croitoru a amintit de vizita scriitorului în România. "El a fost în România unde a fost mai bine protejat decât în SUA, deşi a refuzat atunci protecţia. Nu s-a întâmplat nimic. A fost suficient să se lase puţin garda jos ca acest individ să se repeadă pe scenă şi să-l înjunghie (...). Trebuie să fii foarte laş să ataci un om de 74 de ani şi laşităţii lui îi răspunde curajul moderatorului şi al celor din public care au sărit să-i salveze viaţa".

"Dacă eşti transformat de către cineva într-o ţintă a urii, întotdeauna vor exista oameni care te vor urî", spune Salman Rushdie în carte, referindu-se la "giganţii modelatori ai gândirii de grup" ca Facebook, YouTube. 

„N‑am văzut cuţitul sau cel puţin nu‑l ţin minte. Nu ştiu dacă a fost unul lung sau scurt, cu lama lată, de vânătoare, sau îngustă, ca un stilet, zimţată ca la un cuţit de pâine sau curbată ca o seceră, un briceag de copil al străzii sau chiar un cuţit obişnuit de tăiat carnea, furat din bucătăria maică‑sii. Nici nu‑mi pasă. Arma aceea nevăzută a fost suficient de utilă şi şi‑a făcut treaba.” (Salman Rushdie)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.