„Mă intersează să povestesc ce mă bântuie pe mine”, a spus scenaristul, regizorul şi actorul Mimi Brănescu, joi, cu ocazia lansării cărţii sale „Şase piese, un autor” la Bookfest, standul editurii Humanitas.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Sunt nişte texte în care eşti somat la o aprobaţie facială, cu jumătate din faţă râzi, cu jumătate de faţă îţi iei o expresie sceptică în cel mai bun caz, în cel mai rău caz deznădăjduită, pentru că personajele din această carte arată ca unii dintre noi. Se pune întrebarea: 'O fi literatură, nu cumva e o fotocopiere a realităţii? Nu, este literatură' (...). Textele acestea sunt texte, care pe lângă că se joacă în teatre, sunt texte care pe noi ne fac, pe nedrept, să ne simţim mai bine prin raportare la personaje”, a apreciat Radu Paraschivescu la evenimentul de lansare de la Bookfest. 

„Este un text care nu are pudori, dar este un decupaj din ceea ce ni se întâmplă, cel puţin unora dintre noi, nu este teatru de reverenţe, de replici frumoase, nu e Ibsen, nu e Moliere, nu e un teatru convenţional, pentru că Mimi Brănescu, bănuiesc, nu e un om convenţional. Sunt piese scrise cu nerv, cu talent, cu diferenţe de nivel, cu surprize, cred că volumul acesta este o reuşită”, a subliniat scriitorul Radu Paraschivescu. „Este foarte dur, natural şi foarte autentic ce a scris Mimi Brănescu”. 

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

„De obicei, teatrul se publică cu scopul de a fi văzut de alţii care să-l dorească să-l publice. La mine traseul a fost un pic diferit, eu am montat înainte şi apoi am încercat să public pentru că, recunosc, în ceea ce mă priveşte nu se termină niciodată textul. Mi se pare că nu e gata, descoper lucruri care nu sunt în regulă şi mă prefăceam de nişte ani că termin piesele astea. Eu nu m-aş fi oprit, le-aş fi stricat de tot”, a vorbit autorul despre lucrul la acest volum. Brănescu este de părere că a publica te expune mai mult, „la teatru parcă e expunerea mai mică”. 

Trecerea de la scenariu la piesă: „Teatrul mi s-a părut că o muncă mai serioasă şi trebuie să o fac mai bine pentru că o să rămână şi pot să fiu taxat mai târziu”. 

Cele şase piese cuprinse în volum sunt: „Dumnezeul de a doua ziua”, „Acasă la tata”, „Genul acuzativ”, „Pentru o mai bună înţelegere”, „Ultimii”, „Family.Exe”. Cinci dintre piese au fost jucate la Teatrul Bulandra. 

„Scriu ca să înţeleg mai bine ce se întâmplă cu mine şi în jurul meu, dar nu ajută de fiecare dată. M-aş prezenta ca fiind un dramaturg amator. Când nu-mi place ce scriu, spun că sunt un actor care mai şi scrie, când nu-mi place cum joc, spun că sunt un pasionat de scris care mai şi joacă”, spune Mimi Brănescu.

Mimi Brănescu (1974), scenarist, dramaturg şi actor de film, a absolvit în 1992 Liceul „Alexandru Odobescu“ din Lehliu, secţia filologie. A studiat actoria la UNATC, promoţia 2000. A jucat în spectacole de teatru şi în filme - „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea” (scurtmetraj, 2004), „Medalia de onoare” (2009), „Marţi după Crăciun” (2010), „Sieranevada” (2016) etc. A scris proiecte de televiziune, printre care „Lombarzilor 8” şi „Las Fierbinţi”. În 2009 a obţinut Premiul „Gopo“ pentru cel mai bun actor în rol secundar, în „Boogie”. Prima piesă de teatru a scris-o la 26 de ani, „Ieri am trăit o zi neagră”, iar primul text montat a fost „Gunoierul”, la teatrul Podul. Astăzi, piesele sale se joacă pe scenele a numeroase teatre din ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.