Concursul pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 58-a ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Artă - Biennale di Venezia începe în 10 decembrie, potrivit cultura.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va asigura, în limita bugetului aprobat, finanţarea proiectului organizat în Pavilion. Se va lua ca reper suma de 700.000 lei alocată în anii anteriori pentru proiectul organizat în acest spaţiu expoziţional. Institutul Cultural Român va asigura, în limita bugetului aprobat, finanţarea proiectului organizat în Galerie. Se va lua ca reper suma de 150.000 lei. 

Ediţia din 2019 a Bienalei de Artă de la Veneţia se va desfăşura în perioada 11 mai - 24 noiembrie 2019, cu previzionare pentru specialişti şi presă în zilele de 8, 9 şi 10 mai 2019.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Tema celei de-a 58-a ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Artă - la Biennale di Venezia, lansată de curatorul Ralph Rugoff - "May you live in interesting times" - are ca punct de plecare o expresie a limbii engleze care pentru mult timp, în mod greşit, a fost atribuită unui blestem chinezesc şi care evocă perioade de incertitudine, criză şi dezordine, perioade asemănătoare celei pe care o trăim în prezent.

„Într-o epocă în care răspândirea în mediul digital a ştirilor false şi a evenimentelor alternative afectează dezbaterile politice şi încrederea pe care acestea sunt fondate, merită să ne oprim şi să repunem în discuţie punctele noastre de referinţă. În acest exemplu specific, întâmplarea face că nu a existat niciodată un blestem chinezesc, chiar dacă unii politicieni occidentali îl citează în discursurile lor de mai bine de un secol. Această expresie, deşi este fructul imaginaţiei, un surogat cultural, a avut însă un efect real în retorica şi în dezbaterea publică. Acest artefact de natură incertă, suspect dar în acelaşi timp bogat în semnificaţii, deschide calea către posibile discursuri de aprofundare pe care merită să le urmărim, mai ales în acest moment istoric în care perioadele interesante invocate par a fi din nou cu noi. Pentru aceste motive, cea de-a 58-a expoziţie Internaţională de artă de la Veneţia va prelua titlul unui fals blestem”, explică curatorul Ralph Rugoff alegerea sa.

Conform regulamentului stabilit de organizatorul Bienalei de la Veneţia, începând cu ediţia din anul 2016 a Bienalei de Arhitectură, dar valabil şi în cazul Bienalei de Artă, fiecare ţară poate participa cu un singur proiect câştigător.

Astfel, România va fi reprezentată la Bienală printr-un proiect ce se va desfăşura în ambele spaţii expoziţionale deţinute de ţara noastră la Veneţia: Pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică. Asemenea ediţiei din anul 2017, concursul va avea două etape de jurizare: prima etapă cu un rol de definire a conceptului curatorial şi a conţinutului, urmată de selectarea finaliştilor, care după o întâlnire cu reprezentanţii Juriului vor fi invitaţi să detalieze aspectele tehnice ale proiectului în etapa a doua de concurs, în care se va selecta proiectul câştigător.

Pentru a participa la concurs, solicitantul trebuie să depună un proiect care să conţină documentaţia obligatorie prevăzută în Regulamentul de organizare a concursului, afişat pe paginile de internet ale Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (www.cultura.ro), Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), Institutului Cultural Român (www.icr.ro). Nu pot participa la concurs persoanele care au participat la organizarea sa, la elaborarea regulamentului, angajaţi ai instituţiilor organizatoare, membrii juriului şi cei ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor sau membrii familiilor acestora, până la gradul al doilea, inclusiv. Membrii juriului şi ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor nu pot primi misiuni profesionale legate de elaborarea proiectelor care vor fi înscrise în concurs.

Înscrierea la Concurs se va realiza fără taxă, prin depunerea documentaţiilor la sediul Ministerului Culturii şi Identităii Naţionale, în atenţia Serviciului pentru Relaţii Internaţionale, Bd. Unirii nr. 22, sector 3, cod 030833, Bucureşti, până la data de 10 decembrie 2018, ora 14.00. Proiectele transmise prin e-mail sau fax, cele incomplete, cele care nu respectă cerinţele impuse de organizatori şi cele care vor ajunge la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale la o dată ulterioară datei menţionate, indiferent de modalitatea de transmitere, nu vor fi luate în considerare.

Jurizarea va avea loc în zilele de 11 şi 12 decembrie 2018, anunţarea rezultatelor etapei I se va face pe 12 decembrie 2018 şi depunerea contestaţiilor în13 - 14 decembrie 2018, ora 14.00. Rezultatele contestaţiilor vor fi anunţate pe 18 decembrie. 

Etapa a II-a va începe pe 14 ianuarie iar jurizarea va avea loc în zilele de 15 şi 16 ianuarie 2019. Anunţarea rezultatelor etapei a II-a - 16 ianuarie 2019. Contestaţii vor putea fi depuse în 17 şi 18 ianuarie 2019, iar soluţionarea cestora va fi făcută public pe 24 ianuarie 2019. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.