O lege propusă în statul american Missouri interzice bibliotecilor să împrumute cărţi care au "conţinut sexual unui public cu vârstă nepotrivită", demers care a fost criticat ca fiind "o încercare şocantă şi transparentă de a legaliza interzicerea cărţii" şi care i-ar putea trimite la închisoare pe bibliotecari, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Actul normativ a fost propus de republicanul Ben Baker şi urmează o serie de dezbateri în care vor fi selectaţi mai mulţi părinţi pentru a se exprima dacă astfel de cărţi sunt potrivite pentru copii. Consultările cu părinţii ar putea duce şi la reducerea fondurilor pentru biblioteci, iar cei care lucrează în astfel de instituţii şi nu respectă prevederile legii ar putea fac eînchisoare până la un an. 

"Ideea principală este că vreau să-mi duc copiii într-o bibliotecă şi să fiu convins că este un mediu propice şi că nu vor fi expuşi la volume controversate", a declarat Baker pentru un post tv local. "Din păcate, există biblioteci în Missouri care au făcut asta. Şi aici avem o problemă". 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În ultimii zece ani, mai multe cărţi au fost criticate pentru conţinutul lor, printre care: "The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian", de Sherman Alexie, carte premiată; "Slaughterhouse-Five", de Kurt Vonnegut, şi "Speak", scrisă de Laurie Halse Anderson, un roman pentru tineri despre violul unui adolescent. 

James Tager, director adjunct al organizaţiei PEN America pentru libertatea de exprimare, a afirmat că proiectul lui Baker "vrea să le dea putere de decizie unor grupuri restrânse de părinţi care vor cenzura toate bibliotecile din acest stat". Potrivit acestuia, cărţile cu conţinut sexual, care au personaje LGBTQ şi care vorbesc despre impactul agresiunilor sexule "ar putea fi eliminate dacă această propunere legislativă va fi adoptată", subliniind că "toţi cititorii şi scriitorii din ţară ar trebui să fie oripilaţi". 

Asociaţia Bibliotecarilor din Missouri se opune acestei legi pentru că "întotdeauna a respins cenzura şi a promovat libertatea de a citi". 

Pe de altă parte, iniţiatorul legii susţine că nu vrea să scoată astfel de cărţi din biblioteci, doar îşi propune să fie aşezate într-o secţiune separată care nu este destinată copiilor. "Dacă un părinte este de acord să împrumute o carte de genul acesta pentru copilul său, nu este nicio problemă. Mă gândesc doar că trebuie să fim atenţi în a finanţa activităţi din fondurile contribuabililor care nu presupun acordul părinţilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.