Fotografa Mihaela Noroc, cea care a realizat "Atlasul frumuseţii. Femeile lumii în 500 de portrete", editat în România de Humanitas, a vorbit într-un interviu acordat BBC despre interesul oamenilor pentru fotografiile sale, despre cum sunt prezentate femeile cel mai des, despre cum a reuşit să capteze imaginile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Caută pe Google Images chiar acum "femei frumoase", a spus fotografa. Imaginile oferite sunt ale unor femei "foarte sexualizate", încadrate în acelaşi tipar: "tănără, slabă, blondă, piele perfectă". 

"Să tratezi femeile într-o manieră foarte sexualizată, aşa cum este tratată frumuseţea tot timpul, este regretabil", afirmă Mihaela Noroc în interviul "Is this what real beauty looks like?". 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Femeile nu sunt aşa. Avem poveştile noastre, luptele noastre, puterea noastră, dar avem nevoie să fim reprezentate, pentru că tinerele femei văd doar imagini ca acestea în fiecare zi, aşa că au nevoie de mai multă încredere în felul în care arată şi să fie considerate frumoase". Însă "Google suntem noi, pentru că noi influenţăm aceste imagini", a adăugat ea. 

Mihaela Noroc tocmai a lansat în luna septembrie primul album de fotografie "The Atlas of Beauty", care cuprinde 500 de portrete de femei din 50 de ţări. 

Fotografa din România nu consideră că există o definiţie a frumuseţii. Femeile sunt o viarietate de vârste, profesii şi medii. "Oamenii sunt intersaţi de fotografiile mele pentru că reprezintă oameni din jurul nostru, oameni pe care-i vezi pe stradă în fiecare zi", a explicat ea. 

Artista spune despre fotografiile ei că sunt "naturale şi simple". "Şi asta este, în mod ciudat, o surpriză. Pentru că în mod normal nu suntem văzute aşa". 

Fiecare dintre cele 500 de portrete are o explicaţie cu informaţii despre personaj, locul în care s-a aflat. Ţările din care provin femeile fotografiate includ Nepalul, Tibet, Etiopia, Italia, Coreea de Nord, Germania, Mexic, India, Afganistan, Marea Britanie, Statele Unite şi pădurea amazoniană. În unele ţări artista a avut probleme în a le fotografia pe femei. 

"Uneori am primit un răspuns afimativ, alteori un "nu", asta a depins de ţara în care mă aflam", a explicat Mihaela Noroc. "Când ajungi într-o societate mai conservatoare, femeile se confruntă cu presiuni din partea societăţii de a se purta într-un anume fel, şi viaţa lor de zi cu zi este supravegheată de altcineva. Aşa că nu va accepta să fie fotografiată foarte uşor, poate va avea nevoie de permisiunea unui bărbat din familia ei". "În alte părţi ale lumii, sunt foarte atente din cauza securităţii, ca în Columbia. Pentru că l-au avut pe Pablo Escobar şi mafia atâţia ani", a completat Mihaela. "Aşa că îmi spus "ok, o să-mi faci o fotografie, dar poate că voi fi răpită după asta pentru că faci parte din mafie şi nu eşti cine spui că eşti". "Dacă cineva ar vrea să înceapă un proiect ca acesta cu bărbaţi ar fi mult mai uşor, pentru că ei nu au nevoie de permisiunea soţiilor lor, surorilor sau mamelor", a subliniat fotografa. 

Românca mai spune în interviu că "în zilele noastre, bloggerii, persoanele celebre de pe planetă au stabilit un standard fals al frumuseţii şi este dificil pentru noi femeile să ne regăsim în el. Kim Kardashian are 100 de milioane de urmăritori pe Instagram şi eu am 200.000, aşa că imaginea face diferenţa - este uimitor. Însă, încetul cu încetul cred că mesajul frumuseţii naturale şi simple se va răspândi în lume". 

"The Atlas of Beatuty/ Albumul frumuseţii", albumul foto realizat de Mihaela Noroc, în care apar 500 de portrete de femei din 50 de ţări, a fost lansat de editura Penguin pe 26 septembrie. 

Albumul poate fi comandat pe LibHumanitas.ro la preţul de 95 de lei, comenzile începând să fie livrate din 15 noiembrie. Primii 100 de cititori care vor face comenzi vor primi cartea cu autograful autoarei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.