Membrii comunităţii Atelierelor Malmaison, care riscă să-şi piardă spaţiul din Calea Plevnei 137C, au cerut sprijin autorităţilor. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai acestora şi speră să găsească, „împreună cu ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi autorităţile locale, cea mai bună variantă pentru ca actul artistic să nu aibă de suferit”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„În cazul în care pericolul pierderii spaţiului rămâne, mă voi strădui să găsesc o soluţie alternativă pentru comunitatea formată în jurul Atelierelor. Trebuie să aibă un loc sigur şi vizibil în societate, iar creaţia lor să poată fi susţinută pe termen lung”, a transmis marţi Raluca Turcan. 

Ministrul Culturii a apreciat că artiştii au reuşit „de doi ani, cu ajutorul sponsorilor din mediul privat, să aibă o activitate neîntreruptă, într-un spaţiu în care 45 de artişti şi 11 organizaţii sau galerii au interacţiune directă cu publicul”. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Întrevederea a avut loc luni, „din dorinţa de a salva creaţia artiştilor şi a găsi împreună cele mai bune soluţii ca Atelierele Malmaison să îşi poată continua activitatea, aducând Bucureştiului un act cultural de calitate, cu atât mai mult cu cât există un val de entuziasm pentru arta contemporană, iar numărul vizitatorilor este în creştere”.

Comunitatea Atelierelor Malmaison a cerut, într-o scrisoare deschisă, „recunoaşterea activităţii Atelierelor Malmaison de către Ministerul Culturii şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului prin măsuri de asigurare a continuităţii activităţii noastre pe termen lung, de preferat în spaţiul din Calea Plevnei 137C, corp B, administrat de către Iprochim S A, în care ne-am desfăşurat activitatea în ultimii 3 ani”. 

Potrivit textului, Comunitatea Atelierelor s-a constituit în 2020 în jurul nevoii de spaţiu de lucru dedicat pentru artiste şi artişti şi este în acest moment cea mai mare grupare de acest gen din Bucureşti şi din ţară. Ca arta să aibă un loc sigur în societate, creaţia artistică necesită susţinere pe termen lung prin existenţa spaţiilor de expunere şi de lucru accesibile ca preţ şi ca amplasare.

46 de artişti şi 11 spaţii de proiecte şi galerii

„La expirarea contractului de închiriere, ne aflăm în proces de renegociere cu proprietarul spaţiului, al cărui acţionar majoritar este Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Ne dorim să ne desfăşurăm în continuare activitatea în locaţia în care comunitatea noastră de 46 de artiste şi artişti şi 11 spaţii de proiecte şi galerii a investit resurse considerabile de timp şi financiare, însă condiţiile renegocierii conturează un climat în care eforturile noastre sunt angajate într-o competiţie comercială pentru a păstra spaţiul, în loc să fie direcţionate către misiunea activităţii noastre culturale -  aceea de a produce un context favorabil pentru creaţie, de a agrega comunităţi în jurul artei, de educare a publicului larg”, au scris semnatarii scrisorii.

Ei susţin că „este necesară longevitatea unui spaţiu de desfăşurare, asigurată instituţional, în afara unei logici exclusiv comerciale”.

Atelierele Malmaison aduc laolaltă practici artistice riguroase şi diverse şi a devenit un reper în spaţiul profesionist al lumii artei şi în acelaşi timp configurează recurent platforme care fac posibilă o comunicare între straturi de comunităţi diverse.

Artiştii susţin că soluţia pe termen lung este „fie de a rămâne în spaţiul actual în condiţii sigure, fie de identificare a unei clădiri adecvate de către Ministerul Culturii sau Primărie (dintre cele existente în portofoliul primăriilor de sector sau aflate în subordinea Ministerului Culturii) şi darea în folosinţă a acesteia sau închirierea la un preţ modic plafonat pe durata contractului. Activitatea noastră din ultimii trei ani este o garanţie cât se poate de concretă a capacităţii colectivului de auto-organizare şi de activare amplă”. 

Clădirea Malmaison, inițial o cazarmă militară, are o importanță istorică semnificativă și o vechime de 180 de ani, timp în care aici au funcționat o Școală Militară de Ofițeri, un tribunal militar, închisoare în timpul regimului lui Antonescu şi centru de anchetă şi detenţie al Securităţii în perioada de început a regimului comunist. Atelierele Malmaison au readus clădirea în circuitul viu al orașului, inaugurând o nouă etapă în lunga sa istorie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.