„Visându-l pe Putin”, „Răzvrătire nocturnă”, „Planeta mea furată” , „Pădurea”, „Tata”, „Alice On & Off”, „Maia - portret cu mâini”, „Moartea lui Iosif Zagor”, „Omagiu pentru un apartament”, „Toată ziua-i noapte” sunt filmele premiate la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Astra Film de la Sibiu. Juriul a ales din peste 100 de filme selectate producţii care expun probleme ale migraţiei, abuzuri, cronici ale unor vieţi ca manifest personal, crize prin care trec comunităţi sau portrete emoţionante.
Cel mai bun film | Competiţia Voci emergente ale filmului documentar
„Răzvrătire nocturnă” (de Nelson Makengo | Republica Democrată Congo, Belgia, Germania, Burkina Faso, Qatar | 2024) - proiectat în premieră naţională la AFF
Motivaţia juriului: „Reuşind cu succes să creeze o experienţă captivantă, acest film excelează în prezentarea unei comunităţi care trece printr-o criză ecologică într-un mod neobişnuit şi unic. Filmul, realizat aproape exclusiv noaptea, este o performanţă tehnică impresionantă care nu îşi pierde niciodată concentrarea asupra umanităţii personajelor şi asupra capacităţii lor de a găsi soluţii prin colaborare”.
Cel mai bun regizor | Competiţia Voci emergente ale filmului documentar
„Planeta mea furată” (de Farahnaz Sharifi | Iran, Germania | 2024), proiectat în premieră naţională la AFF
Motivaţia juriului: „Ne-a făcut o mare plăcere să vizionăm aceste filme extraordinare. Vă mulţumim! A fost foarte dificil să alegem. Acest film transmite puterea disruptivă a imaginii vizuale, stratificând diferite forme de filmare pentru a spune povestea eliberării. Acest regizor foloseşte călătoria sa personală pentru a cartografia realităţile tumultuoase ale naţiunii lor, atât suferinţele existente, cât şi bucuria unui viitor optimist, având în centrul său, rolul esenţial al femeilor. Suntem foarte entuziasmaţi, ca juriu, să îi acordăm lui Farahnaz Sharifi premiul pentru cel mai bun regizor al Competiţiei Voci emergente ale filmului documentar pentru filmul Planeta mea furată.”
Cel mai bun film | Competiţia Central şi est-europeană
„Pădurea” (de Lidia Duda | Polonia, Republica Cehă | 2024) - proiectat în premieră naţională la AFF
Motivaţia juriului: „Cu o cinematografie desăvârşită, unde scenariul devine mai mult decât un decor, se transformă într-un simbol al protecţiei şi al vulnerabilităţii, un spaţiu mental care reflectă graniţele identităţii noastre şi ne provoacă să ne gândim cum protejăm ceea ce ne este drag, explorând aşteptările pe care le proiectăm asupra necunoscutului. Acest film dezvăluie frica noastră de alteritatea care există atât în afara, cât şi în interiorul nostru. De aceea, juriul o să acorde premiul pentru cel mai bun film - Pădurea de Lidia Duda, o explorare obsedantă şi puternică învăluită în misterul şi frumuseţea pădurii”.
Cea mai bună regie | Competiţia Central şi est-europeană
„Tata” (de Lina Vdovîi, Radu Ciorniciuc | România, Germania, Olanda | 2024) - proiectat în premieră naţională la AFF
Motivaţia juriului: „Juriul doreşte să acorde Premiul pentru cea mai bună regie unui film care ne oferă o explorare curajoasă ,concretă şi profund vulnerabilă a violenţei sociale şi intime, aducând în prim-plan natura ciclică a acesteia şi felul în care este reprodusă de-a lungul generaţiilor. Acest film îndrăzneţ ne invită să reflectăm asupra structurilor sociale de putere, patriarhatului şi multiplelor forme ale violenţei care ne pătrund societăţile, oferindu-ne prin imaginile sale, o reflecţie şi căi de vindecare atât pentru agresori, cât şi pentru victime, în mod egal”.
Cel mai bun film | Competiţia România
„Alice On & Off” (de Isabela Tent | România | 2024)
Motivaţia juriului: „Câştigătorul premiului pentru cel mai bun film este un portret de familie care ne bântuie mult timp după genericul de final. Realizat cu tenacitate într-un proces care a durat mai bine de 10 ani, documentarul ne aduce în prim plan o adolescentă artistă devenită mamă, într-un univers liminal, tenebros, plin de riscuri şi brutalitate. Printr-o relaţie care oscilează între compasiune şi exploatare, atracţie şi dezgust, cunoaştem o lume în care supravieţuirea e pusă mereu sub semnul întrebării. Pentru provocările pe care le-a depăşit echipa acestui film, pentru
solidaritatea şi empatia arătată unor eroi vulnerabili şi imperfecţi, Premiul pentru Cel mai bun film din Competiţia România se acorda filmului Alice On and Off”.
Cel mai bun regizor | Competiţia România
„Maia - portret cu mâini” (de Alexandra Gulea | România, Germania, Franţa | 2024)
Motivaţia juriului: „Am ales să acordăm Premiul pentru Cel mai bun Regizor unui film care pune în scenă, cu creativitate şi imaginaţie, o viaţă uitată în notele de subsol ale istoriei. Juriul a fost impresionat de secvenţele memorabile care dovedesc încrederea regizoarei în propria viziune cinematografică, şi consistenţa abordării sale, la hotarele non-ficţiunii. Trebuie să fii curajos ca să mergi până la capăt cu un asemenea stil. Am urmărit cu admiraţie filmul complex şi multidimensional care a ieşit: un omagiu emoţionant şi personal unei femei şi unui popor remarcabil. Suntem încântaţi să oferim Premiul pentru Cel mai bun regizor Alexandrei Gulea, pentru filmul Maia - Portret cu Mâini”.
Menţiune Specială | Competiţia România
„Moartea lui Iosif Zagor” (de Adrian Dohotaru | România | 2024)
Motivaţia juriului: „Menţiunea specială a Juriului este acordat unui lungmetraj de debut structurat ca o revelaţie din interior, o privire pătrunzătoare în interiorul unei crize sociale profunde. Secvenţă după secvenţă, descoperim cu tristeţe, dar şi cu surpriză, un univers marginal rămas în timp, într-un oraş în plină gentrificare. Deznodământul inevitabil anunţat încă din titlu ne face să ne întrebăm: Oare am făcut destul ca să prevenim moartea lui Iosif Zagor?”.
Cel mai bun film | Competiţia studenţească
„Visându-l pe Putin” (de Nastia Korkia, Vlad Fishez | Belgia, Portugalia, Ungaria | 2023)
Motivaţia juriului: „Premiul principal oferit de Cinelabs România se acordă unui film care surprinde un sentiment actual de anxietate existenţială, combinând cu ingeniozitate înregistrări intime ale visurilor cu animaţie 3D. Regizorii nu se limitează la a ilustra conţinutul vocii naratoare. Prin intermediul filmului, ei expun subcurentele tulburătoare ale visurilor amintite şi retrăite. Acest film reflectă un moment istoric distopic, unde fantomele tiranilor se infiltrează în adâncurile fiinţei noastre sociale prin intermediul tehnologiei digitale. Cel mai bun film în Competitia studenţească în acest an este Visându-l pe Putin de Nastia Korkia şi Vlad Fishez”.
Cea mai bună regie | Competiţia studenţească
„Omagiu pentru un apartament” (de Paula Ďurinová | Slovacia, Germania) - proiectat în premieră naţională la AFF
Motivaţia juriului: „Pentru premiul pentru Cea mai bună regie, oferit de Astra Film, am selectat un film care utilizează un limbaj vizual poetic pentru a crea o scrisoare de dragoste către un loc ce reuneşte amintirile bunicilor ei disidenţi, invazia din ’68 şi represiunea brutală care a urmat, promisiunea unui viitor mai bun peste malurile Dunării sinuoase şi tranziţia instabilă către democraţie, care se confruntă astăzi cu provocări în multe părţi ale Europei. Aspectul personal se îmbină armonios cu cel politic, iar trecutul rezonează cu evenimentele actuale din Ucraina. Aceste teme sunt împletite armonios într-un film esenţial şi sensibil, care ne împiedică să uităm şi să avansăm fără a reflecta. Oferim premiul pentru Cea mai bună regie în Competiţia studenţească Paulei Ďurinová pentru Omagiu pentru un apartament”.
Menţiune Specială | Competiţia studenţească
„Toată ziua-i noapte” (de Daniel Ţîcu | Moldova | 2023) - proiectat în premieră naţională
Motivaţia juriului: „Menţiunea Specială se acordă unui film modest, dar deosebit, cu o inimă vibrantă şi plină de emoţie, care expune texturile frumoase ale unei lumi pe cale de dispariţie: un corp, un loc, o epocă. Tânărul regizor se uită cu răbdare şi perseverenţă la străbunicul său pe patul de moarte. Pe măsură ce timpul trece, atenţia se abate de la cuvintele bătrânului către muzicalitatea discursului său, la paleta de culori strălucitoare a casei sale şi la frumuseţea crepusculară a sunetelor şi a priveliştilor din jurul său. Acest film nu dezvăluie doar rezonanţe între epoca noastră şi cele anterioare, ci îndeamnă spectatorul să reflecteze asupra relaţiei dintre fluxul timpului istoric şi experienţele noastre personale. Menţiunea Specială se acordă filmului Toată ziua-i noapte de Daniel Ţîcu”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...