Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc, realizatorii documentarului „Tata”, prezentat duminică în deschiderea Astra Film Festival, a emoţionat publicul la premiera naţională. Violenţa naşte violenţă, limbajul violent se repetă iar vinovaţii uneori sunt „răsplătiţi” cu răutate, fizică, morală, psihică... Filmul celor doi este despre coexistenţă şi agresiune, despre cum văd patru generaţii violenţa, cum au învăţat-o din familie şi de la regimuri. La gala de deschidere au vorbit Dumitru Budrală,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Filmul este o poveste personală şi curajoasă a coregizoarei Lina Vdovîi. A fost filmat de-a lungul a şase ani în Italia, Republica Moldova şi România şi este o explorare intimă a relaţiei dintre o fiică pe cale să devină mamă, ce caută să se vindece de suferinţele trecutului, şi un părinte înstrăinat care-i cere ajutorul pentru a expune abuzurile la care a fost supus de-a lungul anilor de către angajatorul său din Italia. Pe măsură ce Lina se implică mai adânc în investigaţie, descoperă nu doar suferinţele tatălui, ci şi un tipar de violenţă domestică care a afectat generaţii întregi în familia ei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Mi s-a părut important să vorbim despre violenţă în toate formele ei, mi s-ar fi părut reductiv să vorbesc despre condiţia tatei în Italia (...), şi am vrut să vorbesc despre violenţă în toate spaţiile pe care fenomenul acesta le ocupă, atât privat, cât şi profesional, şi am sperat că vom putea să ne uităm cu mai multă deschidere spre aceste lucruri, că vom putea începe un proces de vindecare, poate, pentru că dacă le ţinem sub preş, aşa cum am făcut eu mulţi ani, ele nu dispar şi nu se vindecă de la sine. Sper ca filmul acesta să stârnească discuţii necesare între generaţii sau în sânul unor familii unde există, unde există relaţii toxice, unde există masculinitate toxică, patriarhat excesiv”, a mărturisit Lina Vdovîi la discuţia care a urmat filmului.

După ce a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, regizoarea speră ca marele impact al filmului să aibă loc aici, în România. „De aici am venit cu povestea şi aici vrem să răsune cel mai puternic, să atingă cât mai multe inimi”, a spus ea.

„Un leit-motiv al violenţei este faptul că victimele sunt blamate”, spune profesorul Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti. Cum îi judecăm pe agresori, cum îi înţelegem, sunt întrebările la care merită reflectat şi filmul este un punct de pornire pentru această discuţie.

„Din acest film reiese faptul că violenţa este ceva extrem de normalizat şi de obişnuit, şi nu doar în sânul familiei noastre, cât şi a întregii societăţi. Sunt lucruri pe care oamenii le comit, le fac şi nu le judecă. Şi asta nu se întâmplă doar în Republica Moldova”, a punctat Lina Vdovîi.

Proiectarea filmului în Republica Moldova, „punctul fierbinte”, va avea loc la „timpul potrivit”, au precizat realizatorii.

În debutul galei, Dora Gaitanovici a interpretat „Când s-o-mpărţit norocu'”, prelucrare folclorică, dar şi o compoziţie proprie inspirată tot din folclor. 

Regizorul Dumitru Budrală, fondatorul Astra Film, a vorbit desre festival ca despre „o poveste cu final deschis, care a intrat în al patrulea deceniu de existenţă şi care încă se scrie”. „Anul acesta au fost înscrise peste 3.000 de filme documentare din întreaga lumea, au fost selecţionate 100 de filme care vor fi jurizate de oameni de cultură de prestigiu internaţional”. „Astra Film nu este doar un eveniment cinematografic, este o adevărată panoramă a problemelor umane de pe toate colţurile planetei”, a fost caracterizarea directorului general.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a fost huiduită din sală atunci când a urcat pe scenă: „Lăsaţi doamnă discursurile, ne-am săturat!”. În replică, ministrul a evidenţiat: „Obişnuită în lumea aceasta care seamănă cu o lume canibalică, am întâlnit toate opţiunile dar am considerat că de fiecare dată forţa argumentului trebuie să primeze. Iar argumentul că sunt un prieten al acestui festival este că România are cinci proiecte strategice din care două sunt la Sibiu, FITS şi Astra Film. Acest lucru înseamnă finanţare predictibiă peste un anumit plafon, astfel încât acest festival să se poată realiza, să atragă profesionişti de excepţie”.

Înaintea proiecţiei, s-a discutat şi despre fenomentul migraţiei de la Est la Vest. Prof. Marian Preda a explicat: „Dintotdeauna oamenii au migrat, pentru a scăpa de rău spre a merge către mai bine. Migraţia este legată de violenţă pentru că este legată de putere”, cu referire şi la filmul „Tata”. „Este nevoie de generaţii pentru a învîţa să ieşim din toate acestea. România şi Republica Moldova au trimis milioane de oameni în lume pentru o viaţă mai bună. „Filmul este o pledoarie extraordinară care va conta mai mult în şcoli şi în universităţi decât orice alt curs despre violenţă în general”, a mai spus Marian Preda.

Astra Film Festival are loc la Sibiu până în 27 octombrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.