Documentarul „Patimi şi Sfinţi”, produs şi regizat de Vlad Morărescu, a fost proiectat în cadrul Astra Film Festival şi a adunat o sală plină, cu oameni veniţi special de peste Prut să-l vadă.
Discuţia care a urmat proiecţiei a avut loc în prezenţa regizorului filmului. Publicul a avut întrebări despre situaţia actuală din Republica Moldova. Un tânar a spus ca a venit special ca să înţeleagă relaţia dintre România şi Republica Moldova, mai ales în contextul ştirilor despre referendum, alegeri, calea europeană. A fost mulţumit că a reuşit să decripteze cauzele alegerilor moldovenilor de peste Prut, de multe ori surprinzătoare pentru români.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Prezentat ca un film despre două ţări, o limbă, un popor şi câteva milioane de patimi, „Patimi şi Sfinţi” este un proiect cinematografic care surprinde, într-o perspectivă artistică modernă, diagrama emoţională a societăţii din Republica Moldova, raportată la întreg spaţiul românesc.
„Patimi şi Sfinţi” este un film care decriptează cum şi în ce măsură aceştia înţeleg implicarea actuală a României pentru sprijinirea Republicii Moldova, în această perioadă extrem de dificilă.
Proiectul este unul în care comunicarea valorilor şi identităţii româneşti se face într-un mod care să permită, cu claritate, formularea singurei opinii corecte faţă de realitate. Iar realitatea este una singură, aceea că România a fost, este şi va fi principalul susţinător al Republicii Moldova în călătoria acesteia către spaţiul civilizat al Europei moderne.
„Indiferent ce va fi mâine, nu trebuie niciodată să uităm că România este tot ce-i va rămâne Moldovei atunci când i se va lua totul”, este una dintre concluzii.
Filmul a fost realizat în 2023, de CreativePedia şi finanţat de Guvernul României, prin Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova.
„Patimi şi Sfinţi este un film documentar despre oamenii din Republica Moldova, despre trăirile, lacrimile şi patimile lor. Un film care decriptează cum şi în ce măsură aceştia înţeleg implicarea actuală a României pentru sprijinirea Republicii Moldova, în această perioadă extrem de dificilă. Proiectul este unul în care comunicarea valorilor şi identităţii româneşti se face într-un mod care să permită, cu maximă claritate, formularea singurei opinii corecte faţă de realitate”, spun producătorii de la CreativePedia.
Documentarul a avut premiera anul trecut, în cadrul celei de-a doua ediţii a ASTRA Film Chişinău.
Asociaţia culturală CreativePedia a realizat mai multe producţii video şi cinematografice despre Republica Moldova, expunând curajos istoria, prezentul şi emoţia relaţiei celor două ţări de pe ambele maluri ale Prutului, cel mai cunoscut fiind filmul documentar „Moldova, poligon experimental” (2020).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.