Artistul francez Théo Massoulier va fi reprezentat de galeria Gaep în Bucureşti unde va expune pentru prima dată la finalul lunii februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Stabilit la Lyon, el este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante şi artefacte şi care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acţionate magnetic. 

Interesul lui Massoulier faţă de procese de co-evoluţie, hibridizare, metamorfoză şi inseparabilitate  se manifestă printr-o practică artistică inspirată de biologie, inginerie genetică, filosofie, precum şi de estetica biopunk, a jocurilor de simulare şi a artei Neo-Geo.

Sculpturile, instalaţiile şi picturile lui destabilizează demarcaţiile dintre organic şi sintetic, uman şi non-uman, manual şi robotizat. Ele ridică, astfel, întrebări despre aspiraţiile noastre de dezvoltare continuă a tehnologiei, inclusiv prin fuzionarea tehnologiei şi a biologiei în editarea genetică; utopiile şi distopiile create de perspectiva automatizării complete; contradicţiile consumului şi ale dorinţei, precum glorificarea anumitor obiecte în paralel cu dematerializarea tot mai mare a unor activităţi sau servicii.

„Mă interesează tensiunile sistemice dezvăluite de crizele Antropocenului şi esteticile care le însoţesc: principiul metamorfozei şi al emergenţei, fluidificarea structurilor, tehnologizarea vieţii – toate acestea în lumina conceptului de entropie şi a dialecticii resurse-deşeuri”, explică Théo Massoulier.

Andrei Breahnă, co-fondatorul Gaep, spune despre noul artist reprezentat de galerie: „Pe parcursul ultimilor opt ani, Théo Massoulier a creat câteva serii de lucrări care se bazează pe concepte ştiinţifice şi întrebări filosofice pentru a activa scenarii speculative. Deşi eterogene, asamblajele lui sunt extrem de riguros construite din punct de vedere formal şi conceptual. Ele se aseamănă adesea unor micro-peisaje colorate sau unor creaturi zoomorfe SF şi subliniază interconectarea fundamentală a tot ceea ce ne înconjoară. Ne bucurăm că le vom putea prezenta publicului nostru. Proxima expoziţie a artistului la Gaep va include noi asamblaje din seriile 5G şi CriSpr, realizate pentru acest solo show, alături de picturi cu basoreliefuri”. 

Théo Massoulier (născut în 1983, trăieşte şi lucrează în Lyon, Franţa) a absolvit licenţa (în 2014) şi masterul (în 2016) la École nationale supérieure des beaux-arts de Lyon. Lucrările lui au fost prezentate în expoziţia de grup Metamorphe(S) de la Musée d'art contemporain de Montélimar (2022), la Bienala de la Lyon (în cadrul Jeune création internationale, 2019) şi în timpul Bienalei de la Veneţia (HyperPavilion, Arsenale Nord, 2017). În 2023 a avut expoziţii personale la galeria Meessen De Clercq din Bruxelles şi în spaţiul non-profit Galerie Tator din Lyon, iar expoziţia sa de la Les Quinconces din Le Mans, în 2022, a fost însoţită de o publicaţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.