Artistul islandez Ragnar Kjartansson, numit de Washington Post un superstar al artei contemporane şi prezent pe locul 1 în topul The Guardian al celor mai bune lucrări de artă din secolul XXI, va dezvălui publicului bucureştean, pe 18 martie, poveştile din spatele lucrărilor sale în dialogul cu Börkur Arnarson - i8, şi cu Andrei Breahnă - Gaep.
Una dintre cele mai incitante lucrări video din portofoliul său - "Bliss" (2020) va reda, în mod continuu, fără întreruperi, timp de 12 ore, aria de final de 3 minute din opera Nunta lui Figaro, compusă de Wolfgang Amadeus Mozart. Publicul este invitat să vadă proiecţia - fie 12 minute sau 12 ore. Privitorii sunt încurajaţi să revină în timpul proiecţiei pentru a vedea cum performance-ul de lungă durată înregistrat în video se transformă pe parcurs.
Evenimentul este organizat de Gaep (Bucureşti), în parteneriat cu i8 (Reykjavík), una dintre galeriile care îi reprezintă pe Kjartansson, şi va avea loc la ARCUB Hanul Gabroveni.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Proiecţia video a lucrării "Bliss" se va desfăşura în Sala Mare în aceeaşi zi şi va rula în intervalul orar 11.00-23.00 fără întrerupere, complet aliniată performance-ului live care a fost pentru interpreţii vocali şi orchestră un maraton rezilient cu o durată de 12 ore. Performance-ul iniţial a fost comisionat de bienala Performa 11 din New York, în 2011. Intrarea este liberă.
Apreciat drept una dintre cele mai fascinante şi proeminente personalităţi din arta contemporană, Ragnar Kjartansson stăpâneşte genuri, medii artistice şi roluri multiple, asumându-şi în lucrările sale nu doar rolul de artist vizual, ci şi pe cel de regizor, muzician sau actor. Practica lui artistică se axează pe teatralitate şi ritual, precum şi pe trăsăturile lor comune: repetiţie şi anduranţă.
Lucrarea video "Bliss" (2020) este o capodoperă de gen, bazată pe performance-ul omonim al lui Kjartansson şi reprezintă o punere în scenă a ariei de final din "Nunta lui Figaro", compusă de Wolfgang Amadeus Mozart. Lucrarea video replică opulenţa unei producţii de operă tradiţionale, cu orchestră, decoruri fastuoase, costume rococo şi este, bineînţeles, prezentată de un ansamblu de interpreţi vocali - printre care şi artistul însuşi. Ei interpretează aceeaşi arie cu durata de trei minute, consecutiv, timp de 12 ore. Ca rezultat a acestei forme extreme de repetiţie, aria se metamorfozează, pornind, la început, de la o manieră elegantă de interpretare, spre stilul ironic, apoi extatic. În cele din urmă, ea revine la delicateţea originală, dar rămâne încărcată de greutatea emoţională şi fizică a unei interpretări de 12 ore fără întrerupere.
Ragnar Kjartansson trăieşte şi lucrează în Reykjavík. A avut expoziţii personale, printre altele, la The Metropolitan Museum of Art, New York; Reykjavík Art Museum; Barbican Centre, Londra; Hirshhorn Museum and Sculpture Park, Washington D.C.; Palais de Tokyo, Paris; New Museum of Contemporary Art, New York.
Printre premiile obţinute se numără Ars Fennica Award (2019), Artes Mundi's Derek Williams Trust Purchase Award (2015) şi Malcolm McLaren Award (2011), cel din urmă pentru cel mai bun artist de sub 40 de ani din cadrul bienalei Performa 11.
Acest eveniment este organizat sub umbrela programului Accelerator. Mentorat şi producţie pentru artişti emergenţi, implementat de Asociaţia Culturală Eastwards Prospectus în parteneriat cu i8 şi Gaep. Recent, în cadrul programului a avut loc vernisajul expoziţiei "Back to Where It All Began", la Gaep, care include lucrări nou-produse de cei 10 artişti care fac parte din program.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.