Aproximativ 800 de lucrări de artă cu o valoare de peste 12 milioane de euro sunt expuse, timp de 10 zile, în premieră în două spaţii din Bucureşti, Victoria Tower şi Afi Cotroceni, la Art Safari.
La ediţia de anul acesta, care se va deschide vineri, la ora 12.00, pot fi admirate cea mai mare expoziţie dedicată pictorului Sabin Bălaşa - Pavilionul Albastru -, cea mai mare expoziţie dedicată lui Gheorghe Petraşcu - „Despre farmecul realităţii”, o amplă expunere a unora dintre cei mai importanţi artişti contemporani la Pavilionul Central „Şcoala de la Bucureşti. Tradiţie, amor, trădare” şi expoziţia “The Art of Behaving Badly”, semnată de Guerrilla Girls.
Pentru că anul acesta, Israelul este ţară invitată de onoare, ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a vorbit, joi, din Tel Aviv la conferinţa de presă care a anunţat Art Safari, despre invitatul special Gili Avissar.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Art Safari nu este doar cel mai important muzeu temporar din România, este şi un important partener al ambasadei noastre. Anul acesta, piesa centrală a Pavilionului este creată de Gili Avissar, un artist israelian originar, cu abilitatea de a crea lumi fantastice, lumi în care putem evada. Pandemia de coronavirus ne ţine departe, dar arta ne uneşte, ne oferă hrană pentru suflet. De aceea şi ediţia din acest an va fi una impresionantă”, a spus demnitarul.
Ioana Ciocan, director general al evenimentului, a declarat: „Accesul în Pavilionul din Afi Cotroceni va fi gratuit. Acolo vor fi instalaţii interactive, dedicate, în primul rând, familiilor. Este bine să aducem arta în mall, acolo unde sunt oamenii, pentru a-i apropia mai mult de artă. Avem o instalaţie textilă realizată de Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti, inspirată de Afi Cotroceni, o lume magică, pe alocuri oceanică, este foarte interesantă şi sunt sigură că celor mici le va face plăcere să navigheze prin ea. Înainte de această mare textilă, copiii vor putea naviga printr-o mare fizică de baloane special realizate pentru această instalaţie. Recomand din tot sufletul prezenţa în expoziţia Satelit Art Safari din Afi Cotroceni într-o două reprize de cumpărături”.
La Victoria Tower, pe 11.000 mp, copiii au intrare gratuită şi aici, ca în fiecare an. „Pavilionul copiilor este la parterul expoziţiilor. Este o expoziţie despre speranţă şi despre cum să supravieţuim în momentul în care suntem puşi în faţa unor mari greutăţi şi arta este extrem de importantă mai ales în acele momente”, a precizat directorul general.
Anul acesta, Israel este reprezentat de Gili Avissar, care a realizat o lucrare monumentală pentru atriumul din Calea Victoriei 15, care a fost amplasată în aproape o săptămână. „Este o lucrare cu decoraţii din mătase cusute manual. A fost foarte complicat să o instalăm, pentru că Elia nu a putut fi prezent aici din cauza restricţiilor, dar l-am avut printre noi prin intermediul tehnologiei, aşa că ne-a ghidat exact cum să-i aranjăm lucrarea”, explică Ioana Ciocan.
„Sunt aproximativ 800 de lucrări la Art Safari 2020, cu o valoarea totală a lucrărilor de 12 milioane de euro şi aproximativ 40 de instituţii au oferit lucrări. Vreau să menţionez împrumutul muzeal de la Camera Deputaţilor, în premieră, sunt nişte pânze de mari dimensiuni care se află în Pavilionul Sabin Bălaşa", a mai spus reprezentantul Art Safari.
În ceea ce priveşte asigurarea operelor, organizatoarea a precizat: „De fiecare dată este obligariu, altfel lucrările nu pot părăsi casele colecţionarilor sau muzeele. Se numeşte asigurare perete la perete/ nail-to-nail. Din momentul în care se ridică cu mănuşi de bumbac lucrările de pe perete, până sunt puse pe perete în Art Safari, lucrările sunt asigurate. Nu doar asigurarea este importantă pentru lucrări, dar şi transportul specializat de artă, întrucât ele trebuie ambalate într-un anume fel ca să reziste la vibraţiile transporturilor".
Art Safari ar fi trebuit să fie organizat în viitorul Palat al Pinacotecii, dar a fost schimbat sediul pentru a putea respecta toate măsurile de siguranţă cu stricteţe.
Una dintre cele mai importante lucrări din Pavilionul "Gheorghe Petraşcu" a fost împrumutată de la Muzeul Municipiului Bucureşti, pentru prima dată alături de Art Safari. Istoricul Adrian Majuru a spus că „oraşul Bucureşti are nevoie de o galerie de artă care să renască un fenomen cultural”.
Expoziţia dedicată lui Gheorghe Pătraşcu găzduieşte lucrări evaluate la circa 8 milioane de euro în total. Cele mai importante, cu valori cuprinse între 100.000 şi 150.000 de euro, sunt: „Interior la Viforâta”, „Natură statică cu vase de alamă şi cărţi”, „Nud în interior”.
Lucrări ale copiilor, realizate în perioada izolării, expuse la Afi Cotroceni
Şi Satelitul Art Safari din AFI Cotroceni va găzdui 1.000 de metri pătraţi de artă, oferind patru experienţe distincte: sculptură, arte textile, instalaţie mobilă semnată Obie Platon, unul din cei mai bine cotaţi artişti tineri români (pictor şi graffer) şi o instalaţie artistică surpriză, de mari dimensiuni pentru toate vârstele.
Măsuri sporite de siguranţă la Art Safari 2020
Accesul fiecărui vizitator în muzeul temporar Art Safari se va face controlat, iar traseul de vizitare va fi unul tip circuit unidirecţional, prin stabilirea unor fluxuri de vizitare, în zone expoziţionale diferite. Vizitatorilor le va fi verificată temperatura la intrarea în spaţiul expoziţional, aceasta fiind o condiţie obligatorie de acces. De asemenea, accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării corespunzătoare a măştii pe toată durata vizitei. Vizitatorii vor fi rugaţi să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție la intrarea în Art Safari şi în multiple alte puncte, la fiecare nivel.
Biletele şi abonamentele cu reducere de 30% (40 lei pentru un bilet de o zi şi 80 lei pentru un abonament) pot fi achiziţionate pe https://tickets.artsafari.ro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.