Vechi de mai bine de 16 secole, monumentele funerare din Frenda, cele 13 "piramide" ridicate pe două coline vecine în nordul Algeriei, păstrează numeroase mistere pentru cercetători, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Singurele certitudini: aceste 13 edificii din piatră cu bază pătrată şi construite în piramidă, unice în Algeria şi în Magreb, au fost monumente funerare şi au fost construite în secolele IV şi VII, în apropiere de Tiaret (la 250 de kilometri sud-vest de Alger). 

Opiniile diferă cu privire la cei care au fost înhumaţi aici - probabil demnitari. În epocă, regii berberi domneau în regiune asupra unor mici principate, despre a căror istorie se cunosc puţine lucruri şi din care au rămas puţine urme. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cele 13 piramide au fost construite de-a lungul a trei secole, într-o epocă cu profunde frământări în nordul Algeriei, care pe atunci era Numidia romană: declinul Imperiului roman de Vest, invaziile vandalilor, apoi bizantine, şi începutul cuceririi arabe. 

Aceste monumente - cu înălţimi de până la 18 metri şi o bază care variază între 11,5 şi 46 de metri - au fost ridicate pe  două coline, la distanţă de 6 kilometri, în apropiere de Frenda. 

Toate sunt alcătuite din una sau mai multe camere (până la 20 pentru cea mai mare), conectate între ele printr-un sistem de galerii, ale căror camere funerare sugerează că ar fi fost morminte colective. Anumite camere sunt dotate cu bănci, posibile locuri de cult funerar, potrivit unor cercetători. 

Grinzile de piatră de la uşile interioare sunt sculptate cu motive tradiţionale, specifice edificiilor creştine, dar şi cu scene de vânătoare sau figuri de animale. Inscripţiile - probabil latine - sunt profund alterate pentru a fi interpretate. Anumiţi cercetători au văzut aici litere greceşti, ceea ce alţii au contestat. 

Piramidele figurează în patrimoniul naţional algerian din 1969. Autorităţile şi arheologii din ţară speră să le înscrie şi pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, ceea ce ar permite conservarea şi studierea lor mult mai bine. Centrul naţional pentru cercetare preistorică, antropologică şi istorică (CNRPAH) pregăteşte de mai bine de un an dosarul pentru a fi depus la UNESCO, o procedură complexă. Acesta "trebuie depus în primul trimestru al anului 2020", a indicat, pentru AFP, ministrul algerian al Culturii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.