„Arta Azi”. Licitaţia de Artă Contemporană va avea loc marţi, 20 septembrie, şi reuneşte aproximativ 200 de lucrări de artă contemporană, sculptură contemporană sau artă digitală în format NFT, realizate de artiştii care stau în acest moment în lumina reflectoarelor pe scena artei contemporane - Adrian Ghenie, Victor Brauner, Felix Aftene, Roman Tolici, Francisc Chiuariu şi mulţi alţii. Preţul de pornire al operelor create de aceştia este unul conservator, fiind un moment potrivit pentru investiţie, între 100 şi 5.000 de euro.
În topul licitaţiei se află Felix Aftene cu opera „Sărutul”, realizată anul trecut, care are preţul de pornire de 5.000 de euro. În ultimii ani artistul ieşean a urmat un trend ascendent, evoluând de la lucrări tranzacţionate pentru câteva mii de euro către 15.000-20.000 de euro. Astfel, posesorii operelor semnate de Felix Aftene s-au bucurat de o creştere impresionantă a valorii acestora în ultimii ani.
A doua cea mai valoroasă operă - „Furtună în larg”, a fost realizată în prima perioadă de creaţie a celui mai bine cotat artist român contemporan la nivel internaţional - Adrian Ghenie şi are un preţ de pornire de 3.000 de euro.
De-a lungul timpului, în România, datorită rarităţii apariţiei lucrărilor semnate de Ghenie, preţul în licitaţie urcă peste maxima estimării caselor, ajungând să fie tranzacţionate la zeci sau sute de mii de euro. Acest proces este susţinut de pasionaţii, colecţionarii sau investitorii artei contemporane, care ajung posesorii acestor valori rare cu potenţial de creştere în timp.
Alţi artişti de interes care au urmat un trend ascendent în licitaţiile de artă contemporană şi care sunt în vizorul colecţionarilor, fiind prezenţi în evenimentul din 20 septembrie, sunt: Ana Bănică, Robert Lorincz, Nicolae Comănescu, Lucian Smău, Pisica Pătrată, Saddo, Latifundiar, Victor Fota, Roxana Benea, Andrei Tudoran, Alina Ondine Slimovschi, Luigi Puiu, sau Aeul.
Noul sezon al pieţei româneşti de artă readuce pasionaţii şi colecţionarii de artă în sala de licitaţii, desfăşurându-se în format hybrid. Astfel, începând cu prima licitaţie, care va avea loc marţi, 20 septembrie, aceştia vor avea ocazia să participe fizic la evenimentele desfăşurate la Palatul Cesianu-Racoviţă, dar şi, în continuare, online prin intermediul platformei de licitare Artmark Live 2.0.
Revenirea în sala de licitaţii va prilejui întâlniri cu consultanţii de artă care recomandă şi oferă detalii despre preţurile din piaţă, cotaţiile artiştilor, nivelul cererii colecţionarilor, dar şi participarea la spectacolul licitaţiilor de artă.
Expoziţia „Arta Azi”, deschisă la Palatul Cesianu-Racoviţă, str. C.A. Rosetti, nr. 5, îşi aşteaptă vizitatorii de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00, şi poate fi vizitată gratuit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.