Administratorii Domeniul Ştirbey au denumit o terasă cu numele fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) consideră "totalmente inadecvată folosirea în scop de marketing a numelui fostului lider comunist şi solicită schimbarea de urgenţă a acestei denumiri".
Potrivit IICCMER, Gheorghe Gheorghiu-Dej a avut un rol determinant în instaurarea comunismului în România şi în schimbările dramatice care au afectat ţara din punct de vedere politic, economic, social şi cultural. De numele fostului dictator se leagă desfiinţarea partidelor politice, epurările, miile de procese politice în urma cărora numeroşi cetăţeni nevinovaţi au ajuns în închisori şi lagăre, procesul de colectivizare forţată a agriculturii ş.a.
"A ignora crimele şi abuzurile comise în România comunistă reprezintă o impietate faţă de memoria celor care au suferit direct şi indirect ca efect al măsurilor luate de regimul totalitar instalat după cel de-al Doilea Război Mondial", este poziţia IICCMER.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Anunţul de pe contul de Facebook "Palatul Ştirbey Buftea" prezintă Terasa DEJ drept locul unde Gheorghiu-Dej juca popice.
"Ştiai că... Gheorghe Gheorghiu Dej venea periodic să joace popice la popicăria care acum a fost transformată în Terasa DEJ?. Accesul la Terasa Palatului Ştirbey se face doar cu programare şi pe baza voucherului de 50 lei/ pers (ce se achiziţionează la intrare). Vizitarea Domeniului Ştirbey se face cu o taxă de 20 lei/persoană".
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2009, având ca scop principal investigarea şi identificarea abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului pe durata regimului comunist în România şi sesizarea organelor îndreptăţite să ia măsuri în aceste cazuri. În acelaşi timp, IICCMER sprijină constituirea unor mecanisme educaţionale şi de informare destinate să promoveze la nivel naţional şi internaţional memoria perioadei comuniste din istoria României şi de încurajare a dezvoltării unei culturi a libertăţii, democraţiei şi a statului de drept.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.