După ce a reprezentat cu succes România la cea de-a 59-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă - La Biennale di Venezia 2022, proiectul „Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului", al artistei şi regizoarei Adina Pintilie, va fi prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega, în deschiderea oficială a programului „Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii".
La evenimentul de deschidere (17-19 februarie) vor fi prezenţi artista Adina Pintilie, alături de curatorii Cosmin Costinaş, Viktor Neumann, protagoniştii Hermann Müller şi Dirk Lange şi producătoarea creativă Bianca Oana.
Desemnată să reprezinte România la Bienala de Artă de la Veneţia în 2022, expoziţia „Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului", prezentată în Pavilionul României în perioada 23 aprilie - 27 noiembrie, a fost adaptată spaţiului alternativ de artă Kunsthalle Bega din Timişoara de artistul Bogdan Raţa împreună cu Martin Backhaus (exhibition designer), mixeurul de sunet Marius Leftărache şi designerul de lumini Răzvan Pascu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Miercuri, 25 ianuarie a fost lansat Programul de Mediere culturală pentru tineri cercetători şi studenţi care să asiste vizitatorii pe toată durata expoziţiei „Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului". Acest program este realizat în parteneriat cu HKW Haus der Kulturen der Welt Berlin şi coordonat de Larisa Oancea (istoric de artă şi cercetător) şi Daniel Neugebauer (directorul Departamentului de Comunicare şi Educaţie Culturală al HKW Berlin). Tinerii aleşi vor avea importantul rol de a asigura, pe de o parte, procesul de mediere a conţinutului expoziţional în relaţie cu publicul vizitator al expoziţiei, şi pe de altă parte, de a extinde şi aprofunda cercetarea artistică despre intimitate şi corporalitate care a dat naştere proiectului.
„Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului"/„You Are Another Me - A Cathedral of the Body" prezintă în premieră lucrări noi ale artistei Adina Pintilie - o instalaţie multi-media şi o sculptură cinematografică. Pentru ediţia din 2022 a Bienalei de Artă de la Veneţia, artista a reimaginat Pavilionul încărcat de istorie al României ca pe o „catedrală" contemporană, care încurajează deschiderea către experienţe diverse ale corporalităţii şi viziuni diferite asupra lumii. Proiectul propune noi posibilităţi de a vedea, de a gândi şi de a relaţiona, ce destabilizează retoricile vizuale şi politicile convenţionale ale privirii, generând perspective noi şi experienţe transformatoare.
Potrivit curatorilor, „proiectul Adinei Pintilie este extrem de actual: astăzi, corpul a redevenit un «câmp de luptă» al ideologiilor, un pretext pentru anxietăţi culturale şi politice, duse la extrem de declanşarea recentă a unui război atroce pe continentul european, motivat de o ideologie naţionalistă şi conservatoare, precum şi de intoleranţă extremă şi de etos fascist. În mijlocul acestui reviriment al ideologiilor de dreapta din întreaga lume, accelerate şi de pandemie, Pintilie îşi imaginează un loc pentru transgresarea barierelor ce ne despart şi înlocuirea lor cu afecţiune şi devotament reciproc”.
„Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului" s-a bucurat de un ecou deosebit în presa internaţională, care l-a inclus în clasamente şi articole ce vizează cele mai apreciate participări naţionale la ultima ediţie a Bienalei. Publicaţii de referinţă din lumea artelor vizuale au menţionat atenţia deosebită de care s-a bucurat proiectul pe scena internaţională.
Expoziţia „Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului" poate fi vizitată la Kunsthalle Bega în perioada 17 februarie - 30 aprilie. Apoi îşi va continua traseul expoziţional internaţional şi va fi prezentată în Germania, la Stuttgart Württembergischer Kunstverein (octombrie 2023 - februarie 2024 ).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...