Sindicatul Actorilor din Teatrul Naţional Bucureşti, condus de Marius Manole, şi Federaţia Sindicală Hermes, prin preşedintele Mugurel Popescu, au transmis mesaje de solidaritate cu actorii din Teatrul "Bulandra", care au criticat managementul instituţiei conduse de Catinca Nistor, unde este "o stare de tensiune cauzată de mai mulţi factori", spun semnatarii textului.
Actorii angajaţi ai Teatrului „Bulandra” au denunţat, într-o scrisoare deschisă publicată online vineri, „măsuri nocive” ale directorului interimar şi i-au solicitat primarului general Gabriela Firea să intervină pentru a clarifica situaţia. Ei au subliniat că actorul Marius Manole a renunţat la colaborarea cu instituţia, că angajamentul lui Constantin Dogioiu nu a mai fost prelungit şi că alţi doi actori au demisionat.
Din Sindicatul Actorilor TNB fac parte 50 de membri.
Redăm integral mesajul Sindicatului Actorilor din Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti
"Ne adresăm iubitorilor de teatru, tuturor colegilor noştri actori din România, Primăriilor şi Ministerului Culturii. După cum se ştie, în interiorul Teatrului "L.S. Bulandra", există o stare de tensiune cauzată de mai mulţi factori, pe care nu ne propunem să-i analizam aici.
Din păcate, acum câteva zile, colegului Constantin Dogioiu nu i-a fost prelungit contractul, spre deosebire de alţi 6 colegi, aflaţi în aceeaşi situatie contractuală. Un fapt ciudat, având în vedere că actorul în cauză (angajat de trei ani pe contract determinat), joacă în patru din cele şase premiere ale teatrului, realizate în ultimii trei ani!
De fapt, se poate observa cu usurinţă că acesta pare să fie un raspuns al managerului interimar, Catinca Nistor, la mesajul de pe Facebook al lui Constantin Dogioiu, postat pe finalul lunii iunie, în care acesta, într-un mod civilizat, critica unele aspecte ale activităţii din Teatrul "Bulandra".
Ştim de la alţi colegi, din acelaşi teatru, că singura motivaţie prezentată de Catinca Nistor a fost ca acţiunea dumneaei este legală. Noi nu am mai auzit ca un teatru să renunţe la un actor care joacă roluri importante în spectacole importante doar pentru că e legal!
Mai mult, în semn de solidaritate, doi actori (Alexandra Fasolă şi Alin State) şi-au dat demisia, gest salutat de mulţi colegi de breaslă şi admirat într-o scrisoare deschisă de regizorul Andrei Şerban, care a lucrat mult în ultimii ani cu actorii mai sus mentionaţi.
Mai mult, colegul nostru Marius Manole şi-a suspendat colaborarea cu Teatrul "Bulandra" (trei spectacole nu se mai pot juca din această cauză).
Între timp, actori de marcă ai Teatrului "Bulandra" (Şerban Pavlu, Vlad Zamfirescu, Ana Ioana Macaria, Rodica Lazar, Anca Androne, Anca Sigartău, Profira Serafim, Simona Pop, Romeo Pop) au adresat o scrisoare Primăriei Generale a Bucureştiului, cerând intervenţia Ordonatorului de credite.
Toate aceste luări de poziţie înseamnă disperare şi revoltă. Apelul nostru este de solidaritate cu colegii noştri din Teatrul "Bulandra", care înţeleg să-şi desfăşoare activitatea în cu totul altă atmosferă. Nu suntem nişte funcţionari. Meseria, pasiunea noastră presupune creativitate, joacă, încredere, respect, prietenie, daca nu chiar iubire. Presupune, de asemenea, împărtăşirea unor gânduri care ţin de puternice convingeri interioare ori de vulnerabilităţi ascunse.
Actorii trebuie respectaţi şi luaţi în considerare, inclusiv când e vorba de planurile unui manager sau de politica sa culturală, pentru că Teatrul nu e întreprinderea unde venim să ne luam salariul, ci este casa noastră. Curaj! Nu sunteţi singuri".
De asemenea, Federaţia Sindicală Hermes, ce reuneşte şi sindicaliştii din U.N.A.T.C. Bucureşti, se solidarizează cu actorii Teatrului "Bulandra" şi cu Sindicatul actorilor din Teatrul Naţional Bucureşti.
"Am luat act de starea de tensiune din interiorul Teatrului Bulandra, generată de maniera revanşardă de management prin folosirea contractelor de muncă pe durată determinată ale actorilor în scopul epurării criticilor la adresa modului defectuos de management din teatru", este mesajul publicat pe site-ul Federaţiei.
Potrivit preşedintelui Mugurel Popescu, "într-o perioadă extrem de dificilă pentru mişcarea teatrală, puternic afectată de restricţiile impuse colectivelor de artişti, a nesiguranţei capacităţii de funcţionare, ar fi de dorit, mai degrabă, generarea unor soluţii de continuitate, de consolidare a echipelor. În schimb, managementul foloseşte această formă de contract individual de muncă, iniţial creat cu scopul de a flexibiliza raporturile de muncă, drept instrument de presiune, răzbunare şi şantaj împotriva celor care, la un moment dat, au exprimat opinii critice la adresa actului managerial".
El mai spune că "în aceste circumstanţe nu mai are importanţă seriozitatea, pasiunea sau devotamentul cu care ai slujit instituţia, primordial este orgoliul directorului care aşteaptă momentul în care să se răzbune în modul cel mai drastic prin încetarea raporturilor de serviciu. Constatăm că o asemenea atitudine managerială, nedemnă pentru un profesionist, devine repetat regulă şi tragem un serios semnal de alarmă cu privire la caracterul discreţionar al managementului instituţiilor de cultură prin eludarea principiului consensualităţii şi al bunei-credinţe în relaţiile de muncă, prin eludarea dialogului social şi distrugerea accentuată a atmosferei de lucru în teatru".
Federaţia Sindicală Hermes va sprijini acţiunile îndreptate spre normalizarea raporturilor de muncă la Teatrul Bulandra pentru ca flexibilizarea raporturilor de muncă să nu poată fi speculate sub formă de şantaj, se arată în textul Federaţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...