Cercetătorii John B. Goodenough de la Universitatea din Texas, Stanley Whittingham de la Universitatea Binghamton din New York, şi Akira Yoshino de la Universitatea Meijo din Japonia au fost desemnaţi laureaţii premiului Nobel pentru Chimie pe anul 2019 "pentru dezvoltarea bateriilor litiu-ion", pentru că "au creat o lume reîncărcabilă", a motivat Academia Suedeză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această baterie uşoară, reîncărcabilă şi puternică, este folosită acum în numeroase dispozitive, de la telefoane mobile la laptopuri şi vehicule electrice. De asemenea, poate stoca cantităţi semnificative din energia solară şi eoliană, ceea ce face posibilă o societate fără combustibil fosil, potrivit explicaţiilor Comitetului suedez. 

John Goodenough a prezis că catodul ar avea un potenţial şi mai mare dacă ar fi realizat folosind un oxid de metal în locul unei sulfuri de metal.

Odată cu catodul lui Goodenough drept bază, Akira Yoshino a creat prima baterie viabilă litiu-ion care a putut fi comercializată în 1985. 

Akira Yoshino a declarat în conferinţa de presă care a avut loc miercuri la Stockholm: "Pentru mine, curiozitatea a fost principala forţă motrice". 

Bateriile cu ioni de litiu au revoluţionat viaţa oamenilor de când au apărut pe piaţă, în 1991. Ele au pus bazele unei societăţi fără fir, fără combustibil fosil şi sunt cel mai mare beneficiu pentru omenire.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.