La 110 ani de la naşterea lui Eugene Ionesco, publicul are ocazia de a vedea, pe 28 februarie, de la ora 19.00, fragmente dintr-un interviu cu dramaturgul, realizat în 1967, la Teatrelli, înregistrarea fiind pusă la dispoziţie de Departamentul Arhivă Media şi Documentare al TVR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Înregistrările vor putea fi văzute în cadrul unei dezbateri despre identitate, iniţiată de criticul Octavian Saiu - "Eugen Ionescu/Eugène Ionesco: teatru şi identitate culturală". 

Intrarea la eveniment este liberă şi se face pe bază de rezervare la numărul de telefon: 0735.560.692 (Casa de bilete Teatrelli).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Iarna vrajbei lui Eugen Ionescu/ Eugène Ionesco" este prima dintr-o serie de întâlniri de acest gen, care vor avea loc pe parcursul întregului an la Teatrelli, sub genericul "Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu".

Criticul de teatru Octavian Saiu va încerca să lămurească, la 110 ani de la naşterea lui Ionesco, o parte dintr-o enigmă identitară. De ce a ales să fie recunoscut ca autor francez? Cum de nu s-a mai întors măcar o dată în România, nici chiar după 1989? Care este astăzi, într-o epocă sfâşiată între forme de naţionalism feroce şi un adevărat cult al cosmopolitismului, mesajul operei şi biografiei lui?

"Există o dilemă constantă cu privire la identitatea lui Ionesco, un subiect care se pare că i-a acaparat posteritatea în spaţiul românesc. Scandalul din jurul centenarului a lăsat urme vizibile şi astăzi, când a trecut deja un deceniu. Am ales să-l <invit> pe Ionesco însuşi la această întâlnire fiindcă e singurul care ne mai poate lămuri asupra unei teme ce refuză să dispară. În cuvintele lui rostite în română, putem afla un răspuns despre viaţa lui trăită în Franţa, despre opera lui scrisă în franceză. Iar dincolo de acele cuvinte, putem regăsi un mesaj în care valorea fundamentală e individual uman, nu colectivităţile de orice fel", a declarat criticul de teatru Octavian Saiu.

Între o ţară de origine şi o apartenenţă confirmată dincolo de mormânt, între două limbi şi două nume, se regăsesc toate marile contradicţii ale destinului lui Eugène Ionesco. Pornind de la scrierile la persoana întâi ale autorului, trecând prin teatrul său iconoclast şi totodată comic, ajungând la dilemele centenarului ratat din 2009, conferinţa susţinută de Octavian Saiu este elogiul adus unui spirit atât de liber, încât a rămas aproape neînţeles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.