Clasamentul Superbet Chess Classic 2024 a rămas neschimbat după penultima rundă. Fabiano Caruana şi-a menţinut supremaţia, iar pe cel de-al doilea loc se plasează în continuare Alireza Firouzja, Gukesh Dommaraju şi Praggnanandhaa Rameshbabu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deschiderea celei de-a opta zile competiţionale a avut loc joi, printr-o primă mutare simbolică, făcută de primarul ales al Sectorului I, George Tuţă, şi de Gabriel Petrescu, Vicepreşedintele Fundaţiei Superbet.

Cronica rundei a VIII-a

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Caruana, Fabiano – Praggnanandhaa Rameshbabu ½ - ½

Probabil inspirat de alegerea lui Anish Giri din runda a şaptea, Caruana optează tot pentru o variantă din Deschiderea Engleză, o opţiune pe care putem spune că o înţelegem date fiind poziţiile solide care reies în urma deschiderii şi poziţia de lider solitar pe care o are americanul în clasament. Deşi se află în acest moment pe locurile 2-4 la egalitate, Praggnanandhaa nu a forţat lucrurile în partida directă, agreând simplificarea poziţiei prin schimburi repetate. Derby-ul s-a încheiat cu o remiză la mutarea 31 printr-o repetare de mutări.

Firouzja, Alireza – Nepomniachtchi, Ian ½ - ½

Tot pentru o deschidere liniştită a optat şi Firouzja împotriva lui Nepomniachtchi: Sistemul Londonez. Începută cu o iniţiativă interesantă care părea că va duce la un uşor dezechilibru prin pierderea perechii de nebuni, partida decurge totuşi normal şi liniştit. După câteva schimburi, cei doi ajung într-un final de nebuni de culori diferite fără nicio şansă practică de câştig.

Abdusattorov, Nodirbek – Deac, Bogdan ½ - ½

Provenită din Deschiderea Spaniolă, partida Abdusattorov-Deac a durat 84 de mutări. După un joc de mijloc fără evenimente semnificative, s-a ajuns într-un final în care jucătorul român a obţinut un pion liber pe care a încercat să îl transforme. Chiar dacă precizia lui Deac a fost extrem de mare şi a oferit o partidă de o calitate înaltă şi jucătorul uzbek a reuşit să se apere precis, iar partida s-a încheiat cu o remiză.

Vachier-Lagrave, Maxime – So, Wesley ½ - ½

MVL a optat de data aceasta pentru varianta principală a Deschiderii Italiene, denumita Giuoco Piano. Aşa cum îi spune şi numele, deschiderea se bazează pe avantaje mici, pe îmbunătăţirea poziţiei figurilor şi, în general, pe atacul în centru. Jucată precis de ambele părţi, singurul avantaj care a survenit a fost o structură de pioni puţin mai bună pentru alb, negru având pioni dublaţi pe coloana b, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a-i oferi şi perspective de câştig.

Gukesh, Dommaraju – Giri, Anish ½ - ½

O deschidere destul de populară la nivel mondial, Apărarea Nimzo-Indiană a fost răspunsul lui Anish Giri la mutarea 1.d4. Judecând după timpul de gândire, ambii jucători au fost bine pregătiţi până spre mutarea 20, ajungând într-o poziţie în care albul are avantaj de spaţiu şi perechea de nebuni, dar negrul are un pion în plus. Chiar dacă poziţia era deschisă la joc, niciunul dintre jucători nu a vrut să îşi asume riscuri şi au repetat poziţia câteva mutări mai târziu.

Rezultate runda VIII

Caruana, Fabiano – Praggnanandhaa Rameshbabu ½ - ½

Firouzja, Alireza – Nepomniachtchi, Ian ½ - ½

Abdusattorov, Nodirbek – Deac, Bogdan ½ - ½

Vachier-Lagrave, Maxime – So, Wesley ½ - ½

Gukesh, Dommaraju – Giri, Anish ½ - ½½

Clasamentul după runda VIII

1 Caruana Fabiano – 5

2-4. Firouzja Alireza – 4.5

2-4. Gukesh Dommaraju – 4.5

2-4. Praggnanandhaa Rameshbabu – 4.5

5-6. Vachier-Lagrave Maxime - 4

5-6. Nepomniachtchi Ian - 4

7-9. Abdusattorov Nodirbek – 3.5

7-9. Giri Anish - 3.5

7-9. So Wesley - 3.5

10. Deac Bogdan - 3

Programul rundei a IX-a

Ultima rundă va începe vineri,  la ora 14.00, la Grand Hotel Bucharest, va fi urmată de Ceremonia de închidere şi se va disputa după cum urmează: • Anish Giri - Fabiano Caruna • Wesley So - Gukesh Dommaraju • Bogdan Deac - Maxime Vachier Lagrave • Ian Nepomniachtchi - Nodirbek Abdusattorov • Praggnanandhaa Rameshbabu - Alireza Firouzja

La Ceremonia de închidere vor participa Ministrul Energiei Sebastian Burduja, Directorul executiv al Fundaţiei Kasparov Michael Khodarkovsky şi Preşedintele Federaţiei de Şah Vlad Ardeleanu.

Toate fondurile strânse în urma achiziţionării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renaşterea caiacului românesc. Pentru mai multe detalii şi pentru cele mai recente ştiri despre circuit, puteţi vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org şi urmări paginile de social-media ale Fundaţiei Superbet şi GCT.

Premiile etapei din Bucureşti ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de şah clasic şi 175.000 dolari pentru fiecare etapă de şah rapid şi blitz.

Totodată, ediţia din 2024 va beneficia şi de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasaţi la finalul întregului turneu.

Fondul de premiere al actualei ediţii este pus la dispoziţie de principalii sponsori: Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club, ambele organizaţii non-profit care susţin educaţia prin şah şi misiunea GCT de a promova sportul minţii în toate colţurile lumii. Federaţia Română de Şah va fi co-organizator şi partener al etapei din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.