Zakia Khudadadi a intrat în istorie joi, la Jocurile Paralimpice de la Paris, devenind primul component al Echipei Paralimpice a Refugiaţilor care câştigă o medalie, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Khudadadi a câştigat medalia de bronz la taekwondo la categoria 47 kg feminin, după ce a învins-o pe turcoaica Ekinci Nurcihan.

„A fost un moment suprarealist, inima mea a început să bată tare când am realizat că am câştigat bronzul”, a spus Khudadadi, cu vocea tremurându-i de emoţie. „Am trecut prin atât de multe pentru a ajunge aici. Această medalie este pentru toate femeile din Afganistan şi pentru toţi refugiaţii din lume. Sper că într-o zi va fi pace în ţara mea”.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Khudadadi, care s-a născut fără un antebraţ, a început să practice taekwondo în secret la vârsta de 11 ani, într-o sală de sport ascunsă din oraşul ei natal Herat, în vestul Afganistanului.

Iniţial împiedicată să concureze în urma ascensiunii talibanilor în 2021, ea a fost ulterior evacuată din Afganistan şi i s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru ţara sa, în urma unui apel din partea comunităţii internaţionale.

După competiţie, ea s-a stabilit la Paris şi i s-a oferit ulterior oportunitatea de a concura în echipa refugiaţilor la Jocurile Paralimpice Paris 2024.

„Această medalie înseamnă totul pentru mine, nu voi uita niciodată această zi”, a spus Khudadadi. „Am câştigat datorită marelui sprijin pe care l-am primit din partea publicului”.

Atmosfera din Grand Palais a fost electrizantă, mulţimea franceză încurajând-o ca şi cum ar fi fost una dintre ei. De când a fugit din Afganistan, Khudadadi se antrenează la INSEP, Institutul Naţional al Sportului din Franţa, la Paris, cu antrenorul său francez Haby Niare, un fost campion mondial la taekwondo.

Khudadadi şi-a primit medalia de la Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi Filippo Grandi şi Andrew Parsons, preşedintele Comitetului Paralimpic Internaţional.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.