Sportivii ruşi şi belaruşi care se califică pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 vor trebui să treacă printr-un proces de eligibilitate în faţa unei comisii de examinare a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) pentru a-şi asigura participarea la competiţie, informeaxă Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

DE CE SPORTIVII DIN RUSIA ŞI BELARUS VOR TREBUI SĂ FIE SUPUŞI UNEI VERIFICĂRI?

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, CIO, după ce iniţial a recomandat interzicerea participării la competiţii internaţionale a sportivilor din Rusia şi din aliatul Belarus, le-a permis acestora să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris.

Dar ei vor concura ca sportivi individuali neutri, fără steagurile, imnurile şi emblemele lor. De asemenea, ei vor trebui să treacă un proces de verificare pentru a se asigura că îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate ale CIO.

CE CRITERII TREBUIE SĂ ÎNDEPLINEASCĂ SPORTIVII RUŞI ŞI BELARUŞI?

Pentru a fi autorizaţi să concureze la Paris, sportivii ruşi şi belaruşi trebuie să nu fi susţinut în mod activ războiul din Ucraina.

De asemenea, ei nu trebuie să aibă contracte cu nicio agenţie militară sau de securitate. Multe dintre cluburile sportive din această ţară au legături directe cu serviciile militare şi de securitate.

De asemenea, sportivii trebuie să îndeplinească toate criteriile antidoping şi trebuie să semneze condiţiile de participare la Paris, care conţin un angajament de respectare a Cartei Olimpice, inclusiv "misiunea de pace a Mişcării Olimpice".

Doar sportivii individuali pot concura la Paris. Echipele ruseşti şi belaruse din sporturile de echipă nu se pot califica.

CINE ÎI VA AUTORIZA PE SPORTIVI?

Săptămâna aceasta, CIO a înfiinţat Comisia de examinare a eligibilităţii sportivilor individuali neutri pentru a evalua eligibilitatea fiecărui sportiv cu paşaport rusesc sau belarus care obţine sau ar putea obţine un loc de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Revizuirea eligibilităţii va include tot personalul auxiliar al sportivilor care participă la JO.

CINE FACE PARTE DIN COMISIE?

Este o comisie de examinare formată din trei membri CIO.

Nicole Hoevertsz, o vicepreşedintă a CIO care a concurat în înot sincron pentru Aruba la Jocurile Olimpice din 1984, este preşedinta comisiei.

Pau Gasol face parte din comisie în calitate de reprezentant al Comisiei de Etică a CIO. Spaniolul este un dublu campion NBA retras din activitate. El a câştigat două medalii de argint şi una de bronz cu Spania la Jocurile Olimpice.

Ryu Seung-min este reprezentantul Comisiei pentru sportivi a CIO. Membru al CIO din 2016, sud-coreeanul este campion olimpic la tenis de masă la Jocurile Olimpice din 2004 şi este, de asemenea, membru al comitetului executiv al Federaţiei Internaţionale de Tenis de Masă.

Aceştia vor fi ajutaţi de Paquerette Girard Zappelli, responsabilă principală pentru etică şi conformitate a CIO şi secretar al comisiei.

CÂŢI SPORTIVI RUŞI ŞI BELARUŞI SUNT AŞTEPTAŢI SĂ CONCUREZE LA PARIS?

CIO a anunţat că se aşteaptă să vadă aproximativ 36 de sportivi ruşi şi 22 de sportivi bieloruşi care vor concura ca neutri la Paris.

Numărul maxim, în funcţie de standardele de calificare şi de cotele de ţară, şi care este puţin probabil să fie atins, ar fi de 54 şi, respectiv, 28.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, echipa olimpică rusă a avut 330 de sportivi, iar delegaţia din Belarus 104. Echipa rusă a fost limitată atunci din cauza încălcărilor legate de dopaj. Rusia a recunoscut deficienţe în sistemul său antidoping, dar neagă că ar fi condus un sistem de dopaj sponsorizat de stat.

CE A SPUS RUSIA DESPRE CIO?

Săptămâna aceasta, sportivii ruşi au fost, de asemenea, excluşi de la ceremonia de deschidere a JO din cauza războiului din Ucraina. Moscova a criticat deciziile CIO şi a declarat că organismul olimpic distruge olimpismul şi încalcă drepturile sportivilor.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că CIO alunecă "spre rasism şi neonazism".

CIO a suspendat, de asemenea, Comitetul Olimpic Rus în octombrie pentru că a recunoscut consiliile olimpice regionale pentru regiunile ocupate de Rusia în Ucraina - Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporizhzhia - ceea ce a provocat şi mai multă furie la Moscova.

Rusia plănuieşte să găzduiască propriul său eveniment internaţional multi-sportiv, Jocurile Prieteniei, mai târziu în 2024.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.