Protestul anunţat de AUR ca fiind ”cel mai mare miting împotriva deciziei abuzive de anulare a alegerilor” a început la ora 14.00, în Piaţa Universităţii din Bucureşti. ”Românii s-au unit astăzi în cel mai mare miting pentru libertate şi democraţie”, a transmis liderul AUR, George Simion, care ulterior a afirmat că peste 100.000 de oameni au participat. Manifestarea a fost autorizată şi s-a derulat pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Victoriei – Pasajul Basarab – Palatul Cotroceni – Piaţa Operei – Calea Victoriei – Piaţa Victoriei. Jandarmii au identificat comportamente suspecte, fiind întocmite acte de sesizare penală. Fostul mercenar Horaţiu Potra şi fiul său au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la Poliţie. Ajunşi în faţa Guvernului protestatarii au scandat tot împotriva preşedintelui Klaus Iohannis. George Simion a reacţionat într-un live pe Facebook, cerând demisia lui Marcel Ciolacu şi a Guvernului său, ”care a fost înfrânt în alegeri”. După ora 20.00, umărul participanţilor a scăzut constant.
UPDATE: Protestatarii au revenit în Piaţa Victoriei, dar cea mai mare parte a participanţilor s-a retras.
Deşi nu există o estimare oficială a numărului de persoane care mai participă în prezent la protest, este evident că numărul a scăzut semnificativ.
Protestul este autorizat până la ora 23.00.
UPDATE: La Palatul Cotroceni s-a cerut demisia preşedintelui Klaus Iohannis şi reluarea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale.
UPDATE: În Piaţa Victoriei nu s-au scandat lozinci împotriva Guvernului. Au continuat scandările împotriva preşedintelui Klaus Iohannis.
AUR estimează că sunt 100.000 de participanţi la protest, alte estimări, neoficiale, arată însă un număr mult mai mic de participanţi, dar de ordinul zecilor de mii.
Anterior, liderul AUR, George Simion a anunţat că vor 50.000 de participanţi.
Coloana de manifestanţi se îndreaptă către Palatul Cotroceni.
UPDATE: Aşa cum era programat, în jurul orei 15.00, manifestanţii au pornit în marş pe traseul aprobat.
Protestatarii urmează să ajungă în faţa Guvernului, dar şi la Palatul Cotroceni.
Una dintre revendicările lor este încetarea mandatului preşedintelui Iohannis. De altfel, se scandează ”Demisia” şi ”Iohannis, nu uita, România nu te vrea”
UPDATE: Protestul a început la ora 14.00.
”Românii s-au unit astăzi în cel mai mare miting pentru libertate şi democraţie”, a transmis, pe Facebook, George Simion, liderul AUR.
Oamenii au fluiere, vuvuzele şi mii de steaguri.
”Să vă fie frică, poporul se ridică”, ”Turul II înapoi”, ”CCR la Jilava”, ”Demisia! Poporul nu vă vrea”, ”Iohannis, nu uita, România nu te vrea”, sse scandează în piaţă, în timp ce oamenii au pancarte pe care se poate citi ”Justiţia e terorizată, de politici comandate”, ”Democraţia nu e opţionala”, ”Călin Georgescu preşedinte”, ”Georgescu e alesul!”.
CITEȘTE ȘI Protestatarii au început să se strângă în Piaţa Universităţii – Au la ei steaguri, fluiere, vuvuzele / AUR: Suntem mulţi, suntem uniţi şi vom striga până când vom fi auziţi - VIDEO CITEȘTE ȘI George Simion: Vor fi minim 50.000 de oameni care participă la protest/ Este un protest al poporului român, al oamenilor nemulţumiţi
UPDATE: AUR anunţă că, la ora 15.00, manifestanţii adunaţi în Piaţa Universităţii vor porni în marş. Traseul aprobat este Piaţa Universităţii – Piaţa Victoriei – Pasajul Basarab – Palatul Cotroceni – Piaţa Operei – Calea Victoriei – Piaţa Victoriei.
ŞTIRE INIŢIALĂ: ”România se află într-un moment de cotitură istorică. Decizia abuzivă a Curţii Constituţionale de a anula alegerile prezidenţiale a declanşat un val de indignare naţională. Românii ies din nou în stradă, după 35 de ani, pentru a-şi apăra votul şi democraţia. Pe 12 ianuarie, de la ora 14:00, Piaţa Universităţii va deveni locul celui mai mare miting împotriva deciziei abuzive a regimului condus de Klaus Iohannis de a anula alegerile prezidenţiale”, a anunţat AUR într-un comunicat de presă.
Potrivit formaţiunii, ”zeci de mii de români din toată ţara şi din diaspora se vor reuni pentru a cere respectarea votului lor, reluarea turului 2, dar şi înlăturarea regimului Iohannis”.
Ulterior, AUR a precizat că ”cel puţin 30.000 de români sunt aşteptaţi la Mitingul pentru democraţie”, între care 500 de oameni din diaspora.
”Precizăm că manifestaţia aparţine poporului român, AUR oferind doar platforma pentru cei care vor să îşi exprime nemulţumirile faţă de anularea alegerilor prezidenţiale şi care solicită reluarea procesului electoral, începând cu cel de-al doilea tur”, a mai transmis AUR.
Recomandări din partea AUR şi a Jandarmeriei
Reprezentanţii AUR au făcut şi recomandări pentru cei care participă la protest:
• Urmaţi instrucţiunile organizatorilor, care vor purta banderole albe, pentru a putea fi uşor de observat.
• Nu daţi curs actelor de violenţă! Adresaţi-vă forţelor de ordine şi responsabililor de protest dacă observaţi instigatori sau dacă sunteţi victima unui incident.
• Nu intraţi în contradictoriu cu forţele de ordine sau cu jurnaliştii prezenţi la miting!
• Nu veniţi cu niciun alt însemn sau steag, în afară de tricolor!
• Pentru a limita pe cât posibil tulburarea liniştii publice, nu veniţi cu vuvuzele sau alte materiale similare!
Şi Jandarmeria a cerut respectarea regulior.
Protestul este autorizat
Manifestaţia este autorizată şi va avea următorul traseu: Piaţa Universităţii – Piaţa Victoriei – Pasajul Basarab – Palatul Cotroceni – Piaţa Operei – Calea Victoriei – Piaţa Victoriei.
”Anularea alegerilor reprezintă un precedent periculos, care poate transforma România într-un stat dictatorial. Nu vrem dictatură, nu vrem abuzuri şi încălcări flagrante ale drepturilor noastre fundamentale. Votul este un drept sfânt, iar democraţia trebuie apărată! Luptăm pentru libertatea noastră de a ne decide singuri viitorul!”, au afirmat oficialii AUR.
Un protest faţă de anularea alegerilor a avut loc şi vineri în Capitală. Manifestaţia a început în faţa Curţii Constituţionale, dar apoi s-a plecat în marş pe Calea Victoriei, către Piaţa Victoriei şi înapoi.
S-au scandat lozinci împotriva Guvernului, a lui Marcel Ciolacu, dar şi împotriva preşedintelui Klaus Iohannis.
Manifestanţii şi-au arătat susţinerea pentru Călin Georgescu.
Curtea Constituţională a decis în unanimitate, în 6 decembrie 2024, când votul în străinătate pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale deja începuse, anularea întregului proces electoral pentru alegerea preşedintelui României, urmând să fie stabilite o nouă dată şi un nou calendar electoral pentru realizarea acţiunilor necesare.
Articolul din Constituţie invocat de judecătorii Curţii Constituţionale prevede că CCR veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului.
”Principalele aspecte imputate procesului electoral privind alegerea Preşedintelui României din anul 2024 sunt cele privind manipularea votului alegătorilor şi distorsionarea egalităţii de şanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă şi cu încălcarea legislaţiei electorale a tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale în desfăşurarea campaniei electorale, precum şi prin finanţarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online”, sublinia CCR.
Totodată, Curtea argumenta că este aplicabil articolul din Constituţie potrivit căruia preşedintele României în funcţie ”exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou-ales”, astfel că preşedintele Klaus Iohannis, al cărui mandat se încheia în 21 decembrie, a rămas în funcţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.