Kievul este dispus să-i predea pe soldaţii nord-coreeni capturaţi liderului lor, Kim Jong Un, dacă acesta poate aranja eliberarea unor ucraineni ţinuţi captivi în Rusia, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Pe lângă primii soldaţi capturaţi din Coreea de Nord, vor mai fi fără îndoială şi alţii. Este doar o chestiune de timp până când trupele noastre vor reuşi să captureze şi alţii”, a declarat Zelenski pe X.

„Ucraina este dispusă să îi predea soldaţii lui Kim Jong Un, dacă acesta poate organiza schimbul lor contra luptătorilor noştri care sunt ţinuţi captivi în Rusia”, a declarat Zelenski.

El a adăugat că pentru acei soldaţi nord-coreeni care nu doresc să se întoarcă, ar putea exista alte opţiuni disponibile, iar „celor care îşi exprimă dorinţa de a aduce pacea mai aproape prin răspândirea adevărului despre acest război în (limba) coreeană li se va oferi această oportunitate”.

Zelenski nu a furnizat detalii specifice.

Preşedintele anunţase sâmbătă că Ucraina a capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea Kursk din Rusia, fiind prima dată când Ucraina a reuşit capturarea în viaţă a unor soldaţi nord-coreeni de la intrarea lor în război, în toamna anului trecut. Evaluările ucrainene şi occidentale spun că aproximativ 11 000 de soldaţi din Coreea de Nord, aliatul Rusiei, au fost desfăşuraţi în regiunea Kursk pentru a sprijini forţele Moscovei. Rusia nu a confirmat şi nici nu a infirmat prezenţa acestora.

Zelenski a afirmat că forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi grele.

Postarea lui Zelenski este însoţită şi de un filmuleţ în care unul dintre nord-coreenii capturaţi sâmbătă este interogat în timp ce stă întins într-un pat. Bărbatul este întrebat în coreeană dacă ştie unde este şi dă din cap că nu, apoi i se spune că în Ucraina. El este întrebat dacă ştia că trebuie să lupte împotriva Ucrainei şi dă din cap că nu. Bărbatul declară, fiind întrebat, că li s-a spus de către comandanţi că sunt trimişi la antrenamente.

În înregistrare apare apoi celălalt prizonier nord-coreean, care aparent nu poate vorbi, având o faşă legată peste cap şi sub bărbie. El este întrebat dacă are familie şi dă din cap că da, dar întrebat dacă familia ştie unde este, dă din cap că nu.

Celălalt soldat este întrebat de când este pe front şi spune că pe 3 ianuarie a fost organizată o ofensivă şi a văzut soldaţi murind, apoi s-a ascuns într-o tranşee, iar în 5 ianuarie a fost găsit.

Soldaţii au fost întrebaţi apoi dacă vor să se întoarcă în Coreea de Nord. Cel care nu poate vorbi dă din cap că da, iar celălalt, întins pe pat, spune că ar vrea să trăiască în Ucraina. I se spune că va fi ajutat şi el afirmă că va face ceea ce i se cere. Dacă i se va cere să se întoarcă, va pleca, dar dacă are vreo şansă să rămână în Ucraina, va rămâne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.