Federaţia Internaţională de Box (IBA), care a fost exclusă din mişcarea olimpică în urmă cu un an, a reiterat luni că două pugiliste de la Jocurile Olimpice, aflate în centrul unei controverse de gen, sunt "bărbaţi".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Algerianca Imane Khelif (-66 kg) şi taiwaneza Lin Yu-ting (-57 kg) au fost admise la Jocurile de la Paris de către Comitetul Internaţional Olimpic, care le-a apărat constant prezenţa şi a contestat validitatea testelor IBA.

Cele două pugiliste s-au calificat în semifinalele turneului lor olimpic de la Paris. IBA, care se află în litigiu cu Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi a fost exclusă din mişcarea olimpică de mai bine de un an, nu organizează turneul de la Jocurile Olimpice.

IBA a organizat luni, la Paris, o conferinţă de presă la care şeful său, omul de afaceri rus Umar Kremlev, a participat prin video. Fostul şef al comisiei sale medicale, Ioannis Filippatos, a declarat că analizele de sânge efectuate celor doi pugiliste în 2022 au relevat "anomalii".

Prin urmare, cele două pugilste au fost testate din nou un an mai târziu pentru a vedea dacă aceste "anomalii" pot fi confirmate sau nu, potrivit IBA. Potrivit medicului grec, cele două pugiliste au fost supuse fiecare la două teste, unul pentru testosteron şi un cariotip, o examinare care studiază cromozomii.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

"Rezultatele medicale ale analizelor de sânge - şi laboratoarele spun acest lucru - arată că cele două pugiliste sunt bărbaţi", a declarat Ioannis Filippatos. "Problema este că avem două analize de sânge cu cariotipuri masculine. Acesta este răspunsul laboratorului", a adăugat el. CIO acuză IBA că a decis "arbitrar" să le excludă de la Campionatele Mondiale de la New Delhi.

"Imane Khelif s-a născut femeie, este înregiastrată ca femeie, îşi trăieşte viaţa ca femeie şi boxează ca femeie", a spus, vineri, purtătorul de cuvânt al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Mark Adams.

Sâmbătă, IBA a anunţat că o va premia pe pugilista italiană Angela Carini, care a fost învinsă de Imane Khelif în primul său meci.

Controversa a căpătat o dimensiune globală după ce Donald Trump şi premierul italian Giorgia Meloni au declarat că lupta nu a avut loc "pe picior de egalitate".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.