Cindy Ngamba a adus, joi, prima medalie olimpică echipei refugiaţilor participantă la JO de la Paris: bronz la box. În timp ce ieşea din arenă după o înfrângere strânsă în semifinale, Ngamba a fost salutată de o mulţime de aproape 15.000 de persoane, dintre care multe s-au ridicat în picioare pentru a-i recunoaşte succesul, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ngamba a fost învinsă de Atheyna Bylon din Panama la categoria 75 kg.

Fiind primul sportiv refugiat care a participat la turneul olimpic de box şi care s-a calificat direct, simpla sa prezenţă şi faptul că a luptat la Paris 2024 a fost o reuşită incredibilă. Dar Ngamba a mers până în semifinale şi a câştigat o medalie de bronz. Ea este primul membru al echipei olimpice a refugiaţilor care a câştigat vreodată o medalie.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Drumul ei spre succes este o lecţie de perseverenţă şi curaj. Ngamba s-a născut în Camerun, dar acum 15 ani s-a mutat în Anglia. A învăţat să practice boxul şi a studiat la şcoala şi la universitatea din Bolton, devenind una dintre cele mai bune luptătoare din ringul olimpic. Pe parcurs, Ngamba a fost arestată de autorităţile britanice din cauza statutului său de refugiată şi dusă la un centru de deportare; a trebuit să digere perspectiva de a fi deportată în Camerun.

Ngamba a fost eliberată în cele din urmă şi, după un proces lung şi dificil, i s-a acordat azil. Tânăra de 25 de ani a solicitat în repetate rânduri cetăţenia britanică, cererile sale fiind susţinute de GB Boxing, care se ocupă de pregătirea sa. A fost refuzată în mod repetat.

Pe măsură ce a trecut de runde, învingând-o pe Tammara Thibeault din Canada şi apoi pe Davina Michel din Franţa, Ngamba a scos în evidenţă în mod repetat situaţia dificilă a refugiaţilor: "Vreau să le spun tuturor refugiaţilor din întreaga lume şi refugiaţilor care nu sunt sportivi, şi în principal oamenilor din întreaga lume, că trebuie să continuaţi să munciţi din greu, să continuaţi să credeţi în voi înşivă. Puteţi reuşi orice vă propuneţi", a spus ea săptămâna aceasta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.