Şefii de stat şi de guverne ai Celor 20 (G20) cele mai puternice ţări din lume au participat la o poză de familie, în deschiderea summitului G20, sâmbătă, la Roma, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Până în prezent s-a vorbit mai ales despre reuniuni în marja acestui eveniment, care are loc sâmbătă şi duminică în capitala italiană, urmat imediat de COP26 la Glasgow, în Scoţia.

Înaintea summitului, Emmanuel Macron şi Joe Biden s-au revăzut prima oară după criza submarinelor australiene, în care americanii au aplicat o lovitură comericală Franţei.

Tot sâmbătă, premierul britanic Boris Johnson se întâlneşte cu preşedintele francez pentru a evoca, de această dată,. conflictul cu privire la pescuit, pe fondul Brexitului.

Şefii de stat şi de guverne s-au reunit în faţa presei şi fotografilor, pentru a se poza şi a imortaliza întâlnirea.

După această şedinţă foto încep lucrurile serioase la adunarea liderilor Celor 20 cel mai bogate ţări din lume.

În programul reuniunii se află lupta împotriva covid-19, relansarea economică mondială post-covid şi mai ales lupta împotriva modificărilor climatice.

Cei 20 se revăd, de altfel, la Glasgow, în Regatul Unit, la COP26.

Însă dscuţiile lor din acest weekend sunt complicate de către absenţa la Roma a doi actori grei - preşedinţii chinez Xi Jinping şi rus Vladimir Putin, care participă la G20 doar prin videoconferinţă.

O problemă importantă este voinţa marilor economii mondiale de a se angaja să abandoneze cărbunele.

China şi multe ţări emergente depind în continuare în mod enorm de această energie fosilă, care emite foarte mult CO2, în funcţionarea centralelor electrice, în contextul actualei crize energetice.

Singura certitudine a unui progres concret la acest summit - cu ambiţii moderate - vizează fiscalitatea.

G20 urmează să adopte la cel mai înalt nivel politic raxarea minimă la nivel mondal cu 15% a multinaţionalelor.

În prezent, provocarea este implementarea în fiecare ţară a acestui dispozitiv, care urmează să reducă ”optimizarea fiscală” a multinaţionalelor şi care urmează să aducă venituri suplimentare estimate la 150 de miliarde de euro - un obiectiv care se preconizează să fie atins în 2023.

Mii de persoane erau aşteptate sâmbătă la Roma la mai multe manifestaţii - sindicale, ale extremei stângi şi Fridays for Future.

Peste 5.000 de poliţişti, carabinieri şi militari au fost moblizate.

Capitala italiană urmează să fie survolată în mod permanent de elicoptere şi drone, iar cartierul în care loc summitul a fost transformat într-un ”buncăr”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.