Ministrul Sportului, Eduard Novak, a fost acuzat de Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) că “a obţinut rapid o rentă viageră maximă”, egală de exemplu cu cea a Nadiei Comăneci. Novak a reacţionat precizând că va face toate demersurile pentru ca persoanele răspunzătoare de afirmaţiile calomnioase să răspundă pentru faptele lor. “Îndeplinesc integral condiţiile de acordare a rentei viagere”, a subliniat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ce a scris SNST despre Novak, marţi, pe site-ul oficial:

Mai mulţi oameni din sport, antrenori şi sportivi de performanţă, salariaţi din minister, federaţii şi cluburi sportive, reclamă faptul că actualul ministru a blocat premierile pentru rezultatele sportive în timp ce pentru el se aprobă imediat toate premierile, la cel mai mare nivel, şi se alocă fonduri substanţiale pentru toate solicitările pe care le face.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

Eduard Novak a intrat imediat pe lista celor care primesc rente viagere; egal cu Nadia, Patzaichin, Lipă şi Szabo.

După ce iniţial a spus că se mai gândeşte dacă se retrage din activitatea de sportiv paralimpic, Novak şi-a depus dosarul la Ministerul Sportului şi a obţinut rapid o rentă viageră maximă; ministrul Sportului(!) i-a aprobat imediat cererea şi fondurile au fost alocate instantaneu: Novak Carol Eduard primeşte lunar o rentă viageră de 16.635 de lei. Această sumă se acordă doar celor mai titraţi dintre sportivii României, atât primesc campionii cu cele mai multe medalii la campionatele mondiale şi europene de seniori, probe olimpice. Ministerul Sportului, condus de ministrul Eduard Novak, l-a încadrat pe sportivul Eduard Novak în grupa maximă de performanţă, alături de Nadia Comăneci (gimnastică), Ivan Patzaichin (canoe), Elisabeta Lipă (canotaj) sau Gabriela Szabo (atletism).

80.000 de lei, pentru CS Intersport

Clubul Sportiv Intersport, cu sediul în Harghita a primit suma de 80.000 de lei, în august 2022, pentru organizarea unei competiţii sportive. Este interesant cum a obţinut bani de la Primăria Târgu Mureş un club sportiv din Harghita, iar pentru parteneriatul în baza căruia s-a acordat bugetul a fost semnat de nevasta ministrului Novak. Clubul Sportiv “INTERSPORT”, cod fiscal 17094433, are sediul în strada Leliceni nr.47, Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, iar până în decembrie 2020, oficial, l-a avut preşedinte pe Eduard Novak, acum acesta este doar sportivul clubului.

Novak –> FRC –> Novak

Altă schemă cel puţin suspectă, alţi bani publici acordaţi pe formula Novak acordă – Novak primeşte: Ministerul Sportului, avându-l ca ordonator de credite pe ministrul Eduard Novak, alocă buget Federaţiei Române de Ciclism, iar federaţia acordă bani Clubului Sportiv Intersport (iunie 2022). La CS Intersport, secretar general este soţia lui Eduard Carol Novak, funcţie pentru care primeşte un venit anual de 3.171 de lei, Novak:

FR Ciclism a transferat 100.000 de lei către CS Intersport în data de 1 iunie – Pachet organizare eveniment sportiv ciclism Tour of Szeklerland,

FR Ciclism a transferat 8.000 de lei către CS Intersport în data de 9 iunie – Organizare Cupa Naţională a României de Şosea pentru copii etapa a 3-a.

Ministrul Carol-Eduard Novak s-a premiat singur cu 75.000 de euro la FR de Ciclism

Eduard Novak a fost interesat întotdeauna numai de el, niciodată de cei din jur, nu s-a gândit la cei din echipă, numai la el. Aşa s-a întâmplat şi în februarie 2020, pe vremea când era preşedintele Federaţiei Române de Ciclism. Atunci s-a premiat singur cu 75.000 de euro! Dar în acelaşi an, a blocat ilegal majorarea salariilor angajaţilor din FR Ciclism, contrar Legii nr.156 din 2020, care prevedea creşterea salariilor şi pentru cei din federaţiile sportive. Adică pentru el erau bani, şi-a dat 75.000E din bugetul federaţiei, dar pentru salariaţi, colegii lui, pentru cei care au salarii minime, nu a vrut să dea nici ceea ce ar fi fost obligat prin lege. La sfârşitul aceluiaşi an, 2020, Eduard Novak a fost numit în funcţia de ministru al Sportului, de unde obţine un venit lunar de 14.200 de lei conform declaraţiei sale de avere.

Recomandăm tuturor salariaţilor din Federaţia Română de Ciclism şi din toate celelalte federaţii sportive naţionale să îşi ceară retroactiv drepturile salariale. Nu mai acceptaţi să vi se încalce drepturile, cereţi plata la zi, conform legii, pentru munca voastră!

*Legea nr.156/2020 şi Legea nr.206/2020 au fost o iniţiative SNST prin care s-au majorat salariile tuturor celor ce muncesc în Sport şi Tineret.

SNST solicită înfiinţarea unei comisii la nivelul Ministerului Sportului care să verifice legalitatea tuturor situaţiilor sesizate public cu privire la acordarea premierilor şi nivelul acestora. De asemenea, cerem verificări cu privire la motivele neacordării bugetelor către unităţile subordonate până la această data şi asupra criteriilor de acordare a bugetelor către federaţiile sportive naţionale. Este nevoie de răspunsuri şi cu privire la blocarea premierilor pentru rezultatele sportive.

Solicităm urgentarea deblocării bugetelor necesare pentru plata tuturor restanţelor înregistrate; avem în vedere şi declaraţiile publice prin care s-a anunţat că Sportul a primit buget record pentru anul 2022. Nu putem accepta ca unităţile să intre în colaps, sportivii să fie tăiaţi de la premieri, în timp ce în minster sunt tot felul de scheme de alocare a fondurilor şi de stabilire a nivelului rentelor viagere şi a premiilor”.

Luni, SNST a mai publicat un articol despre Eduard Novak:

“După ce a participat la Jocurile Paralimpice, direct interesat de recompensele materiale, Eduard Novak a cerut majorarea premierilor pentru rezultatele sportive deosebite, de altfel, aceasta fiind singura sa intervenţie la masa Guvernului.

Apoi a avut grijă să-şi încaseze imediat premiul pentru locul II obţinut la această competiţie, fără să îl intereseze de soarta altor sportivi. Premiul primit de Novak în urma Jocurilor Olimpice de la Tokio a fost de 554.344 de lei (5.543.440.000 de lei vechi, aproximativ 113,280 de euro). În anul 2020, Novak a primit 97.000 de lei premiu de la MTS.

În lipsa unui velodrom în România, Novak s-a antrenat pentru Jocurile Paralimpice de la Tokyo, în Bulgaria, la Plovdiv, unde s-a bucurat de cele mai bune condiţii. Dar oare câţi dintre sportivii români îşi pot permite asemenea cantonamente de pregătire, echipamentele şi restul celor necesare?

SNST a fost sesizat cu privire la restanţele mari înregistrate de cluburile sportive în anii 2021 şi 2022, la capitolul premieri ale rezultatelor deosebite obţinute de sportivii. De vină pentru toate acestea este ministrul Sportului care a blocat toate premierile, ignoră complet nevoile sportivilor şi colectivelor tehnice şi tratează cu dezinteres şi lipsă de empatie toate problemele pentru care sunt cerute soluţii de la minister”.

Ministrul Eduard Novak a reacţionat după acuzaţiile SNST, miercuri, cu un mesaj postat pe Facebook, în care vine cu precizări:

În ultima vreme, sunt în mod constant ţinta unor atacuri lansate de Sindicatul Naţional Tineret şi Sport şi vreau să precizez clar că voi face toate demersurile pentru ca persoanele care se fac răspunzătoare de aceste afirmaţii calomnioase să răspundă pentru faptele lor.

Acest ultim episod, cu privire la renta viageră, are şi o notă de discriminare, având în vedere că sunt sportiv paralimpic, iar medaliile paralimpice sunt încă privite diferit şi beneficiază de mai puţină atenţie şi apreciere.

În legătură cu susţinerile false diseminate în media, se impun mai multe precizări. Mai ales că nu a fost solicitat un punct de vedere din partea ministerului, intenţia evidentă fiind aceea de a declanşa un scandal, nu de a clarifica eventuale nelămuriri pe acest subiect.

La încheierea carierei mele sportive, după Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020, am formulat către minister, în calitate de sportiv retras din activitate, o cerere de acordare a rentei viagere, în virtutea dreptului meu legal, conferit prin Legea nr. 69/2000, a educaţiei fizice şi sportului, cu modificările şi completările ulterioare.

Condiţiile de acordare a rentei viagere, pe care le îndeplinesc integral, sunt explicit prevăzute în lege, precum şi în regulamentul de punere în aplicare a acesteia, la fel şi modalitatea de calcul.

De asemenea, performanţele sportive au fost confirmate, la cererea Ministerului Sportului, de federaţia de specialitate, în cazul meu, federaţia de ciclism, şi de Comitetul Naţional Paralimpic Român.

Aceste rezultate sunt: o medalie paralimpică de aur, trei medalii paralimpice de argint, 5 medalii mondiale de aur şi 2 medalii europene de aur. Le menţionez doar pe cele care au fost luate în calcul pentru stabilirea cuantumului rentei, nu pe toate cele obţinute de-a lungul carierei.

Celălalt indicator care stă la baza calculului este cel mai recent câştig salarial mediu brut pe economie publicat de Institutul Naţional de Statistică.

Ca urmare a rezultatelor mele sportive, coeficientul rezultat a fost de 7,35. Acesta a fost plafonat, tot ca urmare a prevederilor legale, la 5.

De aici a reieşit şi suma acordată, care este aceeaşi cu cea de care beneficiază şi alţi sportivi, tocmai pentru că legea plafonează coeficientul la 5 indiferent de nivelul performanţelor. Este suma maximă care poate fi acordată ca rentă viageră unui sportiv.

Dreptul la rentă viageră este acordat oricărui sportiv retras din activitate, indiferent de funcţia pe care o ocupă şi indiferent de tipul medaliilor. Cele paralimpice sunt obţinute cu acelaşi efort şi au aceeaşi valoare. Cu privire la numărul lor, cele obţinute de mine îmi conferă în mod legal dreptul la renta viageră maximă. Vă rog să nu uitaţi că eu nu sunt doar ministru, sunt şi sportiv de performanţă, care are drepturi egale cu ale tuturor sportivilor!”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.