La vârsta de 61 de ani, Ian Alexander, un fost fundaş profesionist care a jucat pentru Bristol în Anglia, a decis să facă mărturisească faptul că suferă de o boală gravă, cauzată de numeroasele răni la cap suferite în timpul carierei sale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Totul a început pe un şantier în urmă cu câţiva ani. Ian Alexander, un fost fotbalist profesionist scoţian care a jucat pentru Bristol, s-a trezit complet pierdut după pauza de masă: „Mergeam în camera greşită, nu mai puteam continua”, îşi aminteşte el în The Guardian. Diagnosticul a venit în luna mai.

Bărbatul suferă de encefalopatie traumatică cronică. Această boală neurologică îi afectează pe unii fotbalişti retraşi care au suferit lovituri repetate la cap şi contuzii în timpul carierei lor. Cariera lui Ian Alexander a durat 13 ani şi s-a încheiat în 1998. Din păcate, aceasta i-a lăsat sechele fatale.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

El se confruntă acum cu multiple pierderi de memorie. „Zilele trecute, (soţia mea) m-a trimis după lapte şi pâine, iar eu m-am întors cu un rezervor de benzină! Telefonul meu este acum ca o listă de cumpărături. De fiecare dată când ies din casă, am nevoie de o listă pentru a mă asigura că ajung acasă în siguranţă”.

La momentul diagnosticării sale, medicii îi dădeau o speranţă de viaţă între doi şi şase ani. După ani de suferinţă şi angoasă, Ian Alexander se consideră totuşi „norocos” că i s-a soluţionat cazul, chiar dacă starea sa de sănătate s-a deteriorat şi mai mult de atunci. El s-a alăturat unui grup de aproximativ 60 de foşti fotbalişti care au iniţiat acţiuni în justiţie împotriva Federaţiei Engleze (FA).

Dorinţa sa este de a sensibiliza publicul cu privire la această boală: „Nu mă gândesc la bani. Vreau doar să transmit un mesaj. În urmă cu aproximativ şase luni, mă aflam într-un pub cu patru sau cinci foşti jucători. Le-am povestit despre problemele mele şi mi-au spus: „E ciudat, mi se întâmplă şi mie”. Trebuie să fie mulţi. Vreau doar să îi sensibilizez, astfel încât mai mulţi dintre ei să primească ajutor.”

Ian Alexander este al doilea fost jucător britanic care vorbeşte public despre această boală, după Colin Gibson, câştigător al Cupei UEFA în 1982 cu Aston Villa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.