Cu doar câteva ore înainte de meciul de box de la Jocurile Olimpice dintre atleta algeriană Imane Khelif şi Anna Luca Hamori, Comitetul Olimpic şi Sportiv Algerian şi-a anunţat decizia de a depune o plângere împotriva unguroaicei, în urma declaraţiilor jignitoare ale acesteia la adresa adversarei sale, pe care a descris-o ca fiind bărbat, pe reţelele de socializare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tensiunile sunt mari între tabăra algeriană şi cea maghiară, în contextul în care puglistele Imane Khelif şi Anna Luca Hamori se vor confrunta, sâmbătă, în sferturile de finală ale turneului olimpic la categoria -66 kg (17.22).

Deşi cazul lui Khelif, o luptătoare hiperandrogenă (n.r. - are un nivel ridicat de hormoni masculini. Precum Caster Semenya în atletism.), a fost subiectul unor controverse de la retragerea italiencei Angela Carini în turul precedent, situaţia nu s-a calmat.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

În timp ce Carini şi-a cerut scuze, Khelif este acum vizată de Hamori, care o numeşte... bărbat. Aceste atacuri au determinat Comitetul Olimpic şi Sportiv Algerian, după cum se menţionează într-un comunicat de presă, să depună o plângere la CIO (Comitetul Internaţional Olimpic) "privind o încălcare gravă a eticii sportive şi o încălcare a Cartei Olimpice, la adresa eroinei noastre Imane Khelif, de către un participant la turneul de box de la Jocurile Olimpice Paris 2024".

De asemenea, organismul precizează că "CIO a emis un ultim avertisment pentru contravenient, cu ordinul de a elimina orice publicaţie defăimătoare la adresa eroinei noastre Imane Khelif. Ne rezervăm dreptul de a-i urmări în justiţie pe toţi cei care au luat parte la această campanie odioasă împotriva campioanei noastre Imane Khelif".

Vineri, Hamori a dezlănţuit ostilităţile împotriva lui Khelif într-o serie de stories pe Instagram: "Ea este femeia care se va lupta mâine cu un boxer". Sau o alta care arată o luptătoare care se confruntă cu o fiară musculoasă cu coarne, toate cu simbolul "Paris 2024". Toate aceste postări au fost şterse între timp.

 

Hi @iocmedia @Olympics Hungarian boxer Luca Hamori posted numerous hateful messages on her Instagram about her upcoming opponent Imane Khelif.

This is contrary to the Athletes’ Declaration of rights and responsibilities for athletes within the Olympic Movement.#Olympicspic.twitter.com/WOYSmZS4b3

— Algeria FC (@Algeria_FC) August 2, 2024

Pe TikTok, unguroaica a afirmat: "Mi-am dat toată viaţa în a fi aici la Jocurile Olimpice şi poate că un bărbat îmi va opri visul. Când m-am trezit, mi-am spus: 'Trebuie să boxez împotriva unui băiat. Poate că el mă va împiedica să câştig o medalie olimpică'".

 

Luca Hamori a fait une vidéo calomnieuse et mensongère pour s’attaquer à Imane Khelif :

« Je dois combattre un homme demain, ça été avéré qu’Imane Khelif est un homme. En 2023 elle a été disqualifiée. Je vais mettre ma vie en danger. »

À VOMIR pic.twitter.com/9moqer77P4

— Algérie Football Média  (@DZFOOTBALLDZ) August 2, 2024

În faţa amplorii controversei, Unitatea de box Paris 2024 şi CIO au luat apărarea pugilistei algeriene într-un comunicat publicat pe site-ul Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive: "Orice persoană are dreptul de a practica un sport fără discriminare. Toţi sportivii care participă la turneul de box al Jocurilor Olimpice Paris 2024 respectă regulile de eligibilitate şi de înscriere la competiţie, precum şi toate regulile medicale aplicabile stabilite de Unitatea de Box Paris 2024".

"CIO se angajează să protejeze drepturile omului ale tuturor sportivilor care participă la Jocurile Olimpice. (...) CIO este întristat de abuzurile la care sunt supuşi în prezent cei doi sportivi (Imane Khelif şi Lin Yu-Ting, ambii hiperandrogeni)."

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.