Preşedintele interimar al Universităţii Columbia, Katrina Armstrong, a demisionat – o plecare care vine la o săptămână după ce instituţia a acceptat schimbări semnificative în urma unei confruntări aprinse cu administraţia Trump privind finanţarea sa federală, relatează Reuters.
Guvernul a anulat luna aceasta finanţări de 400 de milioane de dolari pentru Columbia şi a ameninţat că va bloa mai multe miliarde în plus, acuzând universitatea că nu a făcut suficient pentru a combate antisemitismul şi pentru siguranţa studenţilor în contextul protestelor de anul trecut privind Gaza, desfăşurate în campus.
Columbia a făcut concesii majore săptămâna trecută pentru a putea negocia recuperarea finanţării, atrăgând critici dure că a cedat rapid presiunii guvernului şi nu a rămas fermă în apărarea libertăţii academice şi a libertăţii de exprimare.
Claire Shipman, co-preşedinta Consiliului de Administraţie, a fost numită preşedinte interimar cu efect imediat, în timp ce consiliul caută un nou preşedinte. Universitatea nu a oferit un motiv pentru această schimbare.
„Îmi asum acest rol cu o înţelegere clară a provocărilor serioase care ne stau în faţă şi cu un angajament ferm de a acţiona cu rapiditate şi integritate, de a colabora cu facultatea noastră pentru a ne îndeplini misiunea, a implementa reformele necesare, a proteja studenţii noştri şi a susţine libertatea academică şi cercetarea deschisă”, a declarat Shipman într-un comunicat.
Grupuri care reprezintă profesorii de la Universitatea Columbia au dat în judecată marţi administraţia Trump pentru încercarea de a forţa universitatea să înăsprească regulile privind protestele din campus şi să supună departamentul de studii din Orientul Mijlociu unei supravegheri externe, printre alte măsuri.
Columbia a fost în centrul demonstraţiilor din vara anului 2024, care s-au răspândit în întreaga ţară. Protestatarii au cerut încetarea asaltului militar al Israelului asupra Gazei şi au îndemnat colegiile lor să renunţe la investiţiile în companii cu legături cu Israelul.
Militanţii pentru drepturi civile şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la antisemitism şi islamofobie în timpul protestelor şi contra-protestelor.
Guvernul a luat măsuri dure împotriva protestatarilor străini pro-palestinieni, iar Mahmoud Khalil, absolvent palestinian al Universităţii Columbia, a fost reţinut la începutul acestei luni de către oficialii federali pentru imigraţie.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat, de asemenea, că va retrage finanţarea federală şi altor instituţii din cauza protestelor pro-palestiniene din campusuri.
Separat, New York Times a relatat vineri seară că doi dintre liderii Centrului de Studii privind Orientul Mijlociu de la Universitatea Harvard, directorul Cemal Kafadar şi directorul asociat Rosie Bsheer, îşi vor părăsi funcţiile. Publicaţia a citat doi profesori cu informaţii directe despre aceste plecări.
Universitatea Harvard nu a oferit un comentariu privind informaţia.
Universitatea Columbia a anunţat că Armstrong se va întoarce pentru a conduce Centrul Medical Irving al universităţii.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...