Comitetul Internaţional Olimpic a ţinut să clarifice lucrurile, ca răspuns la avalanşa de mesaje cu privire la pugilista algeriană Imane Khelif, participantă la JO de la Paris în contextul în care a fost descalificată anul trecut de la Campionatul Mondial din cauza nivelului ridicat de testosteron, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De joi, pugilista Imane Khelif a fost în centrul dezbaterii după victoria sa necontestată în faţa Angelei Carini la turneul olimpic de box feminin. Italianca a abandonat după doar 46 de secunde de luptă. Un eveniment rar în lumea boxului amator. A fost o înfrângere care a inflamat dezbaterea, dar şi Italia şi guvernul său.

Vicepremier şi fost ministru de interne, Matteo Salvini şi-a împărtăşit consternarea pe X. 

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

" Sportiva noastră a trebuit să se retragă împotriva lui Imane Khelif, înainte de a izbucni în lacrimi pentru atâtea sacrificii care s-au dus în fum. O scenă cu adevărat neolimpică: ruşine birocraţilor care au permis un meci care, în mod evident, nu a fost în condiţii de egalitate", a scris el după victoria algerienei, pe care a descris-o ca fiind un "boxer trans".

În realitate, Imane Khelif este hiperandrogenă. Ea are un nivel ridicat de hormoni masculini. Precum Caster Semenya în atletism.

În faţa acestei situaţii, CIO a ţinut să o apere pe sportiva "discriminată".

"Toţi sportivii care participă la turneul de box al Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 respectă regulile de eligibilitate şi de participare la competiţie, precum şi toate regulile medicale aplicabile stabilite de unitatea responsabilă cu boxul pentru Paris 2024). La fel ca la precedentele competiţii olimpice de box, sexul şi vârsta sportivilor sunt stabilite pe baza paşaportului acestora", a precizat Comitetul Olimpic într-un comunicat, subliniind că sportiva algeriană participă "de mulţi ani la competiţiile internaţionale de box la categoria feminină".

Problema a fost că ea a fost exclusă de IBA - Federaţia Internaţională de Box - în martie 2023 de la Campionatele Mondiale de la New Delhi. Motivul? Nu a trecut testele hormonale de eligibilitate. Prin urmare, participarea ei la Jocurile Olimpice marchează o ruptură între IBA şi CIO, care ar putea fi în detrimentul următoarelor Jocuri Olimpice programate să aibă loc la Los Angeles. "CIO a precizat că are nevoie ca federaţiile naţionale de box să ajungă la un consens cu privire la o nouă federaţie internaţională pentru ca boxul să fie inclus în programul sportiv al Jocurilor Olimpice de la LA28", a conchis Comitetul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.