Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi să ajungă la Iaşi în următoarele zile, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, racla urmând a fi scoasă joi dimineaţă din Catedrala Mitropolitană, în cadrul unei procesiuni religioase.
Anul acesta, pelerinii care vor ajunge la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea închina şi la moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, care vor fi aduse, joi seară, la Iaşi, cu avionul din localitatea Katerini, Grecia.
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase din interiorul Catedralei Mitropolitane în cursul dimineţii de joi, în cadrul unei procesiuni religioase, după care vor fi aşezate în curtea lăcaşului de cult, într-un baldachin special amenajat.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Din localitatea ilfoveană Voluntari vor sosi la Iaşi, în cursul nopţii de miercuri spre joi, aproximativ 7.000 de pelerini, îmbarcaţi în 140 de autocare. Transportul este organizat cu sprijinul Primăriei Voluntari.
Autorităţile se aşteaptă ca, în următoarele zile, în oraş să ajungă zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară.
Sute de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi în timpul manifestărilor religioase de la Iaşi, iar pentru pelerini va fi creat un culoar special de acces către Catedrala Mitropolitană.
Totodată, mai multe străzi din centrul oraşului vor fi închise circulaţiei.
Sfânta Liturghie de duminică se va desfăşura pe o scenă amplasată în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.
Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.
Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.
În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi au stat şi câte 10-12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, rândul pelerinilor atingând câţiva kilometri.
Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se aşteaptă la un aflux ridicat de pelerini, în condiţiile în care Sfânta Liturghie este programată duminică, iar vremea se anunţă frumoasă până la sfârşitul săptămânii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.