Vârful maxim de viitură pe râul Prut a fost atins, vineri, la Rădăuţi-Prut, unde în prezent s-a depăşit cu 2,75 metri cota de pericol, nivelul apelor fiind însă în scădere. Unda de viitură este atenuată prin acumularea Stânca-Costeşti. Cota de pericol a fost depăşită şi pe râul Jiu, la staţia de la Câmpul lui Neag din judeţul Hunedoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Localităţile cele mai afectate de inundaţiile produse de revărsarea Jiului de vest sunt Lupeni şi Uricani.

La solicitarea prefectului judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, aflat în Valea Jiului, IGSU a trimis în Valea Jiului trei elicoptere care survolează zona pentru a evacua eventualele persoane izolate şi pentru efectuarea unei recunoaşteri aeriene. De asemenea au fost suplimentate personalul şi tehnica de intervenţie.     

Municipiul Lupeni, unde a fost declarată Starea de Alertă maximă de către autorităţile locale, este izolat complet din cauza imposibilităţii de a se mai circula dinspre Petroşani şi spre Uricani.

În oraşul Uricani apele continuă să acopere drumurile şi să pătrundă în gospodăriile localnicilor.

DN 66 A (Petroşani – Câmpul lui Neag) este blocat în urma unei viituri care a determinat ruperea căii rutiere.

Jiul de Vest a depăşit cota de inundaţie şi în Vulcan şi Aninoasa unde au fost acoperite de apă mai multe grădini şi drumuri.

Operatorul de apă, “Apaserv” SA - Valea Jiului a anunţat restricţii majore imediate în alimentarea cu apă potabilă a localităţilor Uricani, Lupeni, Vulcan şi Aninoasa, alimentate cu apă din barajul de acumulare de la Valea de Peşti.

Zona de vest a Văii Jiului se află sub AVERTIZARE COD ROŞU DE INUNDAŢII până la ora 12.00.

Autorităţile recomandă populaţiei din zonele afectate de viituri să evite deplasările şi să ia măsurile de autoprotecţie în perioada avertizării hidrologice.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Potrivit reprezentanţilor Apelor Române, vineri, la ora 11.00, la Rădăuţi-Prut, s-a atins vârful maxim de viitură pe râul Prut. În acest moment, se înregistrează 875 cm (cu circa 275 cm peste cota de pericol) şi este în scădere. La staţia Oroftiana, nivelul apei este în continuare în scădere şi se situează cu 70 cm sub cota de pericol.

”Apele Române monitorizează îndeaproape situaţia hidrologică de pe râul Prut. Echipele de intervenţie au intensificat acţiunile de supraveghere a liniei de apărare de pe malul drept al râului Prut, judeţul Botoşani. În localitatea Rădăuţi-Prut, personalul de la Apele Române Prut-Bârlad a montat noaptea trecută linia de apărare formată din diguri mobile şi saci cu nisip”, au transmis aceştia.

Prin acumularea Stânca-Costeşti se tranzitează şi se atenuează unda de viitură.

Referitor la bazinul hidrografic Jiu, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat precipitaţii abundente, de circa 175 l/mp, la staţia hidrometrică Câmpu lui Neag, din judeţul Hunedoara, de pe râul Jiu. La staţia hidrometrică Câmpu lui Neag a fost depăşită cota de pericol.

Echipele Apelor Române Jiu intervin cu utilajele din dotare în zona Câmpu lui Neag pentru deblocarea albiei şi asigurarea secţiunilor de scurgere pe cursurile de apă.

Conform sursei citate, în zonă s-au înregistrat pagube importante. În localitatea Aninoasa, echipele Apelor Române intervin împreună cu cele ale ISU pentru evacuarea apelor din gospodăriile inundate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.