Medicul Valeriu Gheorghiţă, care coordonează campania naţională de vaccinare, confirmă faptul că numărul de reacţii adverse este mai mare în cazul vaccinul produs de compania AstraZeneca, explicând că acest lucru se întâmplă din cauză că acest ser, bazat pe vector viral, este mai "reactogen", în special la persoanele tinere. Gheorghiţă dă asigurări că reacţiile adverse nu sunt mai grave decât în cazul serurilor bazate pe ARN mesager şi că numărul reacţiilor adverse scade la inocularea celei de-a doua doze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Întrebat marţi, într-o conferinţă de presă, care este motivul pentru care vaccinul companiei AstraZeneca provoacă mai multe reacţii adverse decât cele de la Pfizer şi Moderna, medicul Valeriu Gheorghiţă a explicat că aceste reacţii nu sunt mai grave şi sunt date de tipul vacinului. 
 
"Aşa este. Aş vrea să precizez, în schimb, că nu sunt reacţii mai severe, sunt doar mai frecvente şi depinde de tipul vaccinului. Reamintesc că vaccinul de la compania AstraZeneca este un vaccin bazat pe vector viral, este un vaccin mai reactogen, în mod deosebit la persoanele tinere comparativ cu persoanele cu vârsta de peste 60-65 de ani. Frecvenţa reacţiilor adverse este mai rară după doza a doua, iar aceste vaccinuri pe bază de vector viral induc o reacţie din partea organismului, o reacţie imunologică atât faţă de antigenul din vaccin, cât şi faţă de vector, practic faţă de acel tip de adenovirus slăbit care reprezintă vehiculul prin care celula primeşte informaţia genetică necesară sintezei proteinei S. Deci este o particularitate care ţine de tipul de vaccin”, a explicat Gheorghiţă.
 
În ceea ce priveşte imunitatea pe care o obţin cei care se vaccinează, Gheorghiţă a precizat că estimarea este de "cel puţin un an”.
 
Gheorghiţă a arătat, de asemenea, că, în afara celor programaţi, există peste un milion de persoane care şi-au făcut cont în platforma de vaccinare şi care aşteaptă deschiderea programărilor pentru a se imuniza.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.