Sute de mii de oameni participă sâmbătă, la pelerinajul de Rusalii, de la Şumuleu Ciuc, secretarul de stat ungar János Potápi, vicepremierul ungar Zsolt Semjén, lideri UDMR aflându-se printre participanţi. Pelerinii s-au rugat pentru pace şi au cerut pace de la Fecioara Maria de la Şumuleu, la Sfânta Liturghie de la Şumuleu-Ciuc, din sâmbăta Rusaliilor, a afirmat viceprim-ministrul ungar Zsolt Semjén, conform MTI. Preşedintele UDMR Kelemen Hunorcare a fost prezent sâmbătă la pelerinajul de rusalii de la Şumuleu Ciuc, unde participanţii s-au rugat pentru pace,că âîn 2024 ar fi greu să numim ceva mai important decât pacea, pentru că pacea înseamnă sprijinul pentru viaţă, relatează MTI. Ne-am adunat astăzi în dragostea Maicii Domnului, vreo 310-330 de mii, a fost uimitor, a scris pe pagina sa de Facebook primarul municipiului Muiercurea Ciuc, Attila Korodi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La ceremonii este prezent şi secretarul de stat ungar Árpád János Potápi, care a şi postat imagini pe pagina sa de Facebook.
”Pe drumul care duce spre Şumuleu Ciuc, pelerinii păşesc pe urmele strămoşilor lor, iar busola lor interioară arată acel principiu prin care doresc să rămână fideli memoriei, credinţei şi valorilor părinţilor, bunicilor şi străbunicilor lor - a declarat János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar.
Politicianul a luat parte la adunarea participanţilor din Ţinutul Secuiesc şi din Slovacia la cel de-al 7-lea Pelerinaj Ecvestru „Márton Áron”, organizat în faţa capelei Sfântul Ştefan, de la Sânzieni. Pelerinii călare au adus panglici de rugăciune din localităţile din regiune.
László Felföldi, episcopul diecezei romano–catolice de Pécs, este oratorul din acest an al pelerinajului de la Şumuleu Ciuc
Călugării franciscani, gardienii locului sfânt de la Şumuleu Ciuc, aleg în fiecare an o deviză pentru anul respectiv, care devine şi deviza pelerinajului de Rusalii. Anul acesta, deviza este „Reînnoiţi–vă!” şi face legătura cu anul pastoral proclamat de Arhiepiscopia de Alba Iulia, sub deviza „Comunitate reînnoită prin rugăciune”.
Sâmbătă dimineaţă a avut loc Sfânta Liturghie în biserica de la Şumuleu Ciuc, de la ora 10:00 s-a rostit rozariul, la Altarul situat în aer liber. La ora 10:30, din faţa bisericii a pornit alaiul de credincioşi spre şaua dintre Dealul Şumuleu Mare şi Dealul Şumuleu Mic.
După slujba de pelerinaj desfăşurată în aer liber, programul de Rusalii continuă, sâmbătă, de la ora 17:00, cu o Sfântă Liturghie pentru ceangăi, în Biserica Parohială Sfinţii Petru şi Pavel. După–amiază, va avea loc o Sfântă Liturghie de veghe de Rusalii în biserică, urmată, peste noapte, de o veghe.
Duminica de Rusalii, în 19 mai, în ziua sosirii Sfântului Duh, în biserica de la Şumuleu Ciuc vor fi celebrate patru Sfinte Liturghii de la orele 7:00, 8:00 10:30 şi 18:00, iar luni trei, de la orele 8:00, 10:30 şi 18:00, conform programului anunţat.
Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate.
În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515, fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.
În anul 1567, după ce au ieşit victorioşi în lupta cu armatele principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care a încercat să le impună religia unitariană, credincioşii catolici au făcut legământ că în sâmbăta dinaintea Rusaliilor se vor întoarce să îşi exprime recunoştinţa. Şi, an de an, au venit tot mai mulţi, harghitenilor li s-au alăturat alţi credincioşi (reformaţi, unitarieni, chiar şi ortodocşi) de pretutindeni, până când biserica a devenit neîncăpătoare, astfel că liturghia s-a mutat pe Muntele Şumuleul Mic.
La 1 iunie 2019, Papa Francisc s-a aflat la Şumuleu Ciuc, unde a transmis credincioşilor că pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti şi că evenimentele triste din trecut nu pot fi un obstacol pentru convieţuirea fraternă.
Tot atunci, Suveranul Pontif a dăruit Sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc Tradafirul de aur, pe care l-a aşezat la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.