Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa, a declarat că, în urma unei anchete preliminare, a reieşit că unul dintre şoferii autocisternelor aflate la staţia de la Crevedia avea o defecţiune la maşină şi a decis să transfere GPL-ul care îl transporta în altă cisternă, care era parcată în curtea punctului de lucru. La un moment dat însă, în condiţii încă neelucidate complet, sub una dintre cisterne a apărut foc, moment în care angajaţii au încercat să oprească traficul rutier şi să stingă incendiul.
Alex Florenţa a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că societatea are 25 de puncte de lucru, iar pentru punctul de lucru de la Crevedia nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, iar acest punct era folosit ca parcare.
”Societatea la al cărei punct de lucru s-au petrecut evenimentele de aseară e o societate având ca obiect de activitate comercializarea de bunuri dintre care şi apartură pentru Gaz Lichefiat şi figurează cu 25 de puncte de lucru în întreaga ţară. În Crevedia, societatea a avut amenajat un punct de lucru în curtea căruia se află şi o clădire de birouri pentru angajaţii societăţii. Aceeaşi societate a avut autorizaţie de securitate la incendiu până în data de 30 iulie 2020, dată la care această autorizaţie nu a mai fost prelungită, iar ca urmare societatea a declarat formal închiderea punctului de lucru în localitate. Această măsură a fost luată la acel moment de constatarea unor nereguli la punctul de lucru al societăţii (...) După închiderea punctului de lucru, curtea aferentă a fost declarată de către societate ca reprezentând exclusiv o zonă de parcare a autocisternelor societăţii care veneau din cursă pentru a schimba şoferii, precum şi pentru a permite unora dintre şoferi să înnopteze”, a precizat Florenţa.
Sâmbătă, la punctul de lucru de la Crevedia erau cazaţi patru angajaţi de origine nepaleză.
”Din investigaţiile derulate până în prezent se desprind o serie de indicii privind faptul că în incinta punctului de lucru al societăţii se obişnuia în anumite situaţii ca angajaţii societăţii să efectueze, şi după închiderea punctului de lucru pentru neregulile constatate anterior, diferite operaţiuni de transfer de GPL dintr-o cisternă în alta sau în alte dispozitive. Pe data de 26 august, în clădirea din curtea fostului punct de lucru erau cazaţi, în acel moment, 4 angajaţi ai societăţii, angajaţi de origine nepaleză. Erau angajaţi ai firmei, dar figurau scriptic angajaţi la alte puncte de lucru decât cel la care se aflau”, a spus Florenţa.
În dimineaţa zilei de sâmbătă, administratorul spaţiului de la Crevedia, când s-a prezentat la serviciu, a observat în curte două cisterne fără cap de livrare. Ulterior, au sosit aici şi alte cisterne.
”În jurul orei 8.30, un angajat al societăţii, care se ocupă în general de administrarea spaţiului respectiv se prezintă la punctul de lucru din Crevedia unde găseşte parcate 2 cisterne goale, fără cap de livrare. În intervalul 12-14 au sosit din cursa de livrare alte două autocisterne care au fost parcate pe marginea şoselei în diferite poziţii din apropiere. În jurul orei 18 a apărut o a treia autocisternă, încărcată cu gaz, care a fost parcată în curte, lângă cele două cisterne goale existente acolo. Şoferul i-a explicat angajatului de la punctul de lucru că avea o problemă la maşină, justificând faptul că avea o roată blocată, motiv pentru care ar fi intenţionat să transfere gazul din acea cisternă, într-una din cisternele goale aflate în incinta punctului de lucru, sens în care a cerut să discute cu şoferul respectivei autocisterne care se afla în clădirea de birouri. Cei doi şoferi se întâlnesc, se cunoşteau, fiind angajaţi ai societăţii şi iniţiază transferul de gaz dintr-o cisternă în cealaltă, montând în acest scop un furtun de livrare. În condiţii care nu sunt încă bine elucidate, pentru că cercetarea la faţa locului nu este încă finalizată, sub cisterna care a alimentat, încărcat gazul, a apărut o sursă de foc”, a dezvăluit procurorul general.
Alex Florenţa a precizat, de asemenea, că angajaţii au încercat să stingă incendiul şi să oprească circulaţia rutieră, după apariţia flăcărilor.
”Angajatul punctului de lucru remarcă acest aspect şi a intrat în clădirea de birouri pentru a le cere celor 4 angajaţi nepalezi să iasă afară. Ulterior le cere să meargă cu el în stradă, încercând să oprească traficul care se desfăşura în proximitate, temându-se de un eventual incident major, în timp ce cei doi şoferi ai autocisternelor rămân lângă autovehicule, încercând să stingă focul. La scurt timp după ce ies în stradă, în tentativa de oprire a autoturismelor, are loc prima explozie despre care martorii oculari spun că a împins flăcările până în stradă şi care a produs primele victime. În interval de circa o oră încep să îşi facă apariţia la faţa locului dferite echipaje de poliţie, mai multe echipaje de pompieri şi încep să securizeze zona. Ulterior are loc a doua explozie, o explozie mult mai puternică decât prima şi care duce la numărul mai mare de victime şi la avarierea unor imobile”, a mai spus Florenţa.
La nivelul Parchetului de la lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost deschis un dosar de urmărire penală în care se fac cercetări pentru distrugere din culpă având ca urmare un dezastru.
”Dosarul de urmărire penală preluat la nivelul Parchetului de pe lângă ÎCCJ urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă, având ca urmare un dezastru, prin dezastru înţelegându-se în accepţiunea Codului penal inclusiv situaţia când un astfel de eveniment are ca urmare moartea sau vătămarea corporală a două sau mai multe persoane”, a declarat Alex Florenţa.
Ancheta procurorilor este îngreunată deoarece în zonă încă sunt emisii de gaz.
”Sunt indicii că ar putea exista emisii de gaz de la cisternele aflate în incintă, motiv pentru care perimetrul a fost securizat în acest moment, iar până când specialiştii de la ISU vor constata că este înlăturat orice pericol de intrevenţie, s-a decis să nu se rişte în niciun caz viaţa oamenilor din echipă”, a precizat Florenţa.
El a afirmat că nu au fost identificate camere de supraveghere.
”Din primele date se pot face doar speculaţii, implicit aruncarea neglijentă a unei ţigări. Din declaraţiile martorilor audiaţi până acum rezultă că acea sursă de foc a fost văzută iniţial sub autocisterna care era alimentată cu gaz şi din care se făcea transferul în cisterna goală. Până în acest moment nu au fost identificate camere de supraveghere în perimetru, vom vedea după ce vom reuşi să pătrundem efectiv îm acel perimetru şi să finalizăm cercetarea la faţa locului”, a explicat el.
De asemenea, în urma cercetării la faţa locului se va stabili dacă acolo erau şi depozite de GPL.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.