Executivul a adoptat, vineri, o ordonanţă de urgenţă prin care este extinsă utilizarea sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între companii şi consumatorii finali. Actul normativ extinde utilizarea sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între afaceri şi consumatorii finali (B2C), în mod opţional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 şi obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025. Astfel, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura. ”Este o zi importantă pentru digitalizarea sistemului fiscal şi pentru lupta noastră cu evaziunea fiscală, odată cu introducerea normelor pentru e-TVA şi extinderea ariei de acoperire a e-Factura”, a afirmat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Finanţelor, Executivul a aprobat, în şedinţa de vineri, la propunerea ministerului, o serie de acte normative, prin care s-au reglementat:

1. Modul de implementare a decontului precompletat RO e-TVA şi modul de guvernanţă raportat la atribuţiile autorităţilor implicate în gestionarea acestuia.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

2. Extinderea utilizării sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între afaceri şi consumatorii finali (B2C), în mod opţional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 şi obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025.

3. Prelungirea până la 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a HG nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime de asigurare.

”Este o zi importantă pentru digitalizarea sistemului fiscal şi pentru lupta noastră cu evaziunea fiscală, odată cu introducerea normelor pentru e-TVA şi extinderea ariei de acoperire a e-Factura. Decontul precompletat va conţine date şi informaţii privind operaţiunile economice declarate de către persoanele impozabile şi transmise în sistemele informatice ale ANAF. Vorbim despre un instrument digital integrator al datelor şi informaţiilor conţinute în aceste sisteme informatice care să contribuie la prevenirea completării eronate a decontului de TVA. Adoptarea unui astfel instrument a rezultat şi din dialogul constant pe care l-am cu mediul de afaceri, care a solicitat explicitarea modului în care administraţia fiscală utilizează datele aflate la dispoziţie. Cât despre introducerea obligativităţii e-Factura în regim B2C, ne va ajuta tot în această privinţă, pentru a avea o imagine cât mai exactă în decontul precompletat RO e-TVA”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Potrivit comunicatului, sistemul RO e-TVA se implementează din 1 august 2024 pentru operaţiunile efectuate începând din 1 iulie 2024 de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA şi se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, prin intermediul SPV, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale.

Implementarea decontului precompletat şi a modalităţii de valorificare a datelor şi informaţiilor din Sistemul informatic naţional RO e-TVA vizează:

- reducerea decalajului fiscal în domeniul TVA rezultat din estimările macroeconomice realizate la nivel naţional şi implicit asigurarea încadrării în ţintele asumate de România prin jaloanele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă;

- creşterea gradului de conformare voluntară care să conducă la asigurarea încasării sumelor din TVA la bugetul de stat general consolidat;

- reducerea impactului evaziunii fiscale rezultate din activităţile economice ilicite desfăşurate de contribuabili, respectiv din modul de evidenţiere şi înregistrare a operaţiunilor impozabile specifice TVA-ului;

- consolidarea capacităţii instituţionale a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de colectare a impozitelor şi taxelor prin implementarea unor proiecte de digitalizare.

Decontul precompletat RO e-TVA conţine date şi informaţii privind operaţiunile economice declarate de către persoanele impozabile şi transmise în sistemele informatice ale Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (RO e-Factura, RO e-Sigiliu, RO e-Transport, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat electronice, sistemul informatic integrat vamal).

După primirea decontului precompletat RO e-TVA, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor verifica datele şi informaţiile precompletate în concordanţă cu operaţiunile impozabile realizate şi starea de fapt fiscală. Indiferent de primirea decontului precompletat RO e-TVA, persoana impozabilă are obligaţia de a transmite decontul de taxă pe valoarea adăugată până la termenul prevăzut de lege.

În situaţia în care după depunerea decontului de taxă pe valoarea adăugată sunt diferenţe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA şi valorile completate de către contribuabili, ANAF notifică persoana impozabilă prin SPV.

Sunt considerate diferenţe semnificative valorile care depăşesc pragul de semnificaţie ce îndeplineşte condiţiile cumulative de minim 20% în cotă procentuală şi o valoare absolută de minim 1.000 lei, rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de taxă pe valoarea adăugată depus de persoana impozabilă, cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA.

După identificarea diferenţelor semnificative, se va transmite formularul electronic de notificare ”Diferenţe operaţiuni impozabile RO e-TVA” în Spaţiul privat virtual, iar contribuabilul are obligaţia transmiterii formularului electronic denumit "Notă justificativă privind diferenţe RO e-TVA prin mijloacele electronice, ca rezultat al verificărilor realizate asupra diferenţelor comunicate".

Suplimentar, prin acelaşi act normativ se reglementează faptul că nefurnizarea sau furnizarea parţială a informaţiilor solicitate prin Nota justificativă privind diferenţe RO e-TVA reprezintă indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al taxei pe valoare adăugată. În funcţie de nivelul riscului fiscal al persoanei impozabile, stabilit pe baza analizei de risc, aceasta poate face obiectul inspecţiei fiscale sau controlului antifraudă.

Decontul precompletat RO e-TVA nu constituie titlu de creanţă în sensul Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare şi nu generează obligaţii fiscale în sarcina persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, precizează MF.

Potrivit sursei citate, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronică pentru relaţia între companii şi consumatorii finali (B2C) este obligatorie.

”Tot astăzi, s-a aprobat actul normativ prin care se extinde utilizarea sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între afaceri şi consumatorii finali (B2C), în mod opţional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 şi obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025. În consecinţă, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura. Se aduc astfel completări la OUG nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precum şi măsuri fiscale în sensul excluderii accizelor din procedura de restructurare a obligaţiilor bugetare”, scrie în comunicat.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Astfel, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul gestionării şi implementării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum şi pentru alte măsuri fiscale.

Vor fi exceptate de la obligaţia utilizării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura persoanele impozabile care emit facturi pentru operaţiuni care nu sunt supuse TVA sau sumele care nu se includ în baza de impozitare a TVA, conform Codului fiscal, pentru care nu există obligaţia emiterii unei facturi, precum şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare, Comunitatea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiţii, Comisia Europeană sau alte organisme internaţionale, forţele armate ale statelor membre NATO, cu excepţia situaţiei în care acestea optează pentru utilizarea sistemului, mai arată comunicatul de presă al Executivului.

Asociaţiile, fundaţiile şi agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori vor fi exceptaţi temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura până la 30 iunie 2025, în vederea adaptării la sistem.

În cazul în care beneficiarii nu primesc facturile prin sistemul naţional RO e-Factura în termenul prevăzut, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii plătite la momentul livrării/prestării, aceştia vor putea notifica organele fiscale competente.

De asemenea, sunt aduse modificări şi completări în domeniul utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale şi se exclud accizele din procedura de restructurare a obligaţiilor bugetare. Măsura vine în sprijinul contribuabililor de bună credinţă, întrucât aceste taxe speciale sunt percepute direct sau indirect asupra consumului produselor accizabile şi sunt plătite de către cumpărător, iar plătitorul de accize are obligaţia să le declare şi să le plătească la bugetul de stat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.