Mai multe cartiere din municipiul Constanţa au rămas fără apă din cauza fluctuaţiilor de tensiune, au transmis reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Apă. În plus, din cauza vântului puternic, Reactorul 1 de la CNE Cernavodă a fost decuplat. ”Deconectarea automată a Unităţii 1, precum şi lucrările de remediere nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător”, a precizat Nuclearelectrica.
UPDATE - ”La această oră, judeţul Constanţa încă se află sub avertizare de cod portocaliu/roşu cu rafale de vânt care au atins pragul critic de 100 km/h. Având în vedere acest aspect, la nivelul mai multor surse şi staţii tratare/pompare s-au înregistrat fluctuaţii şi căderi de tensiune ce au afectat alimentarea cu apă în mai multe localităţi din judeţul Constanţa. La ora 23.00 localităţile care sunt în continuare afectate de lipsa apei sunt următoarele: Mihail Kogălniceanu, Plopeni, Viişoara, Biruinţa, Topraisar, Pecineaga, Băneasa, Cobadin, Cotu Văii, Vârtop, Murfatlar, Poarta Albă, Nazarcea, Tuzla şi Eforie Sud”, au transmis reprezentanţii RAJA.
Potrivit sursei citate, şi în municipiul Constanţa încă se înregistrează multiple variaţii şi căderi de tensiune la staţiile de pompare şi sursele ce asigură alimentarea cu apă a mai multor zone din oraş. Echipele care asigură permanenţa repornesc pomparea de fiecare dată, dar reluarea furnizării apei la parametrii optimi este condiţionată de furnizarea energiei electrice în regim continuu.
”Pe parcursul acestor ore, la dispeceratul societăţii s-au înregistrat 148 de reclamaţii, marea majoritate din municipiul Constanţa (97 sesizări), unde sunt constituite 12 echipe de intervenţie, iar în restul judeţului alte 9, dotate cu wome, vidanje şi pompe de mare putere, care acţionează pentru remedierea tuturor solicitărilor primite la dispeceratul societăţii. De la nivelul judeţului, s-au primit reclamaţii din localităţile Ovidiu (9 sesizări), Tuzla şi Medgidia (11 sesizări), Năvodari (13 sesizări), echipele intervenind şi în aceste zone, iar la ora actuală toate reclamaţiile sunt în curs de rezolvare”, a arătat RAJA.
UPDATE - ”SN Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condiţiilor meteo care au cauzat pertubaţii în sistemul energetic naţional. Deconectarea automată a Unităţii 1 s-a produs în conditii de siguranţă, toate sistemele unităţii funcţionând şi răspunzând conform proiectului în astfel de situaţii”, a transmis Nuclearelectrica, într-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.
Conform sursei citate, specialiştii CNE Cernavodă vor lucra la identificarea cauzelor şi vor desfăşura lucrări de remediere pentru reconectarea la sistem, în conformitate cu procedurile specifice ale CNE Cernavodă, aplicabile în aceste situaţii.
”Deconectarea automată a Unităţii 1, precum şi lucrările de remediere nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător”, a precizat Nuclearelectrica.
ŞTIREA INIŢIALĂ - “La nivelul Complexului Constanţa Nord, s-au înregistrat multiple fluctuaţii de tensiune care au condus la o cădere totală a acesteia, în jurul orei 19.30. Fără curent, pompele de la nivelul staţiei nu mai pot asigura alimentarea cu apă a consumatorilor din următoarele zone: cartierele Tomis Nord, Tomis III, Boema şi Tic-Tac, Dacia, Sat-Vacanţă, Staţiunea Mamaia, Mamaia Nord, Mamaia Sat, Depozit 10, Tabăra Năvodari şi Zona Industrială Midia”, au afirmat reprezentanţii RAJA.
Ei au adăugat că şi la nivelul Staţiei de Pompare şi Tratare Palas încă se înregistrează multiple fluctuaţii de tensiune şi din acest motiv sunt în continuare afectaţi de lipsa apei consumatorii din următoarele zone: CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Industrială, Brătianu, Km 4-5, Km 5, Poarta 6, Abator, Gară, Casa de Cultură, Compozitori, Coiciu, Inel I, Inel II, 1 Mai şi Depozite – Halta Traian.
ISU Dobrogea a anunţat că Reactorul 1 de la CNE Cernavodă a fost decuplat din cauza vântului.
La ora transmiterii acestei ştiri, în municipiul Constanţa plouă torenţial, iar vântul suflă cu putere.
De altfel, municipiul Constanţa şi alte patru localităţi sunt sub cod roşu de ploi, iar tot judeţul Constanţa se află până duminică dimineaţă sub cod portocaliu de vânt.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.