Un nou protest faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale este anunţat pe Facebook pentru duminică, în Piaţa Universităţii, organizatorii luând în calcul organizarea unui protest şi miercuri, în funcţie de deciziile pe care le va lua Guvernul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Organizatorii spun că bucureştenii sunt aşteptaţi duminică, la ora 17.00, la Universitate, de unde vor porni în marş la ora 18.00.

Ei iau în calcul organizarea unui protest şi miercuri, în funcţie de deciziile pe care le va lua Guvernul.

"Miercuri ieşim în stradă în cazul în care anunţul ministrului este unul care nu ţine cont de ce au cerut strada şi multe alte organizaţii şi instituţii. Punctele pe care am stabilit că nu le negociem rămân de nenegociat indiferent de ce cale vor alege miercuri. 50.000 de oameni din Bucureşti au spus clar că nu doresc amnistia şi graţierea. Nu vrem demisia Guvernului, vrem să îşi respecte promisiunile pentru care a fost ales. Nu să propună legi aberante care sunt în avantajul unor persoane. Dacă alege, totuşi, să treacă acestă lege... atunci o să obţinem paşnic inclusiv demisia acestui Guvern”, se arată pe pagina evenimentului.

Peste 45.000 de oameni au protestat, duminică seară, în Bucureşti şi alte zeci de mii în mai multe oraşe din ţară faţă de cele două proiecte de OUG, acestea fiind cele mai mari manifestaţii din România de după 1990. A fost al doilea week-end consecutiv când mii de oameni au protestat faţă de cele două proiecte, în urma unui apel pe Facebook.

Luni, mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut, la dezbaterea organizată de Ministerul Justiţiei pe tema celor două proiecte de OUG privind graţierea şi modificările codurilor penale, discutarea proiectelor în Parlament, după ce vor fi făcute studii de impact şi reanalizarea cazurilor în care s-ar putea aplica graţierea.

Unii reprezentanţi ai organizaţiilor i-au spus lui Florin Iordache că, atunci când ai 100.000 de oameni în stradă, “este clar că nu ai pace socială” şi trebuie făcută o reevaluare, iar alţii au cerut demisia ministrului Justiţiei, arătând că scopul celor două OUG este să fie scăpaţi de executarea pedepselor “zeci de prieteni politici”.

La finalul dezbaterii, ministrul Justiţiei a spus că încă nu ştie pentru ce formulă de adoptare a celor două acte normative va opta, proiect de lege sau angajarea răspunderii Guvernului, susţinând că incusiv ultima variantă, angajarea răspunderii, este tot o formă de dezbatere.

Hotnews a scris, marţi, citând surse politice, că modificările la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală se vor face prin ordonanţă de urgenţă şi va fi cel mai probabil adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri. Potrivit surselor citate, a fost eliminată condiţia plângerii prealabile a instituţiei pentru ca fapta de abuz în serviciu să constituie infracţiune şi a mai scăzut pragul prejudiciului, stabilit iniţal la 200.000 de lei. Pe de altă parte, măsura graţierii ar urma să fie propusă într-un proiect de lege trimis spre dezbatere Parlamentului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.