Aproape 38.000 de decese înregistrate în Europa au fost atribuite direct schimbărilor climatice doar în vara anului 2022. Fiecare al doilea deces legat de temperaturile ridicate putea fi evitat în absenţa încălzirii globale provocate de om. În România, s-au înregistrat, în aceeaşi perioadă, 2.823 de decese legate de căldură, dintre care 1.612 (57%) au fost atribuite încălzirii globale cauzate de activitatea umană. Sunt concluziile unui studiu recent realizat de o echipă ce cercetători, despre impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cercetătoarea Thessa Beck şi echipa sa au realizat primul studiu amplu de atribuire a impactului schimbărilor climatice asupra sănătăţii la nivel european, acoperind 35 de ţări din Europa. Studiul arată impactul devastator al încălzirii globale asupra sănătăţii publice în vara anului 2022, una dintre cele mai calde din istoria Europei, arată fizicianul Bogdan Antonescu într-o postare pe Facebook.

Acesta menţionează că studiul vizează impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii şi indică faptul că aproape 38.000 de decese au fost atribuite direct schimbărilor climatice, doar în vara anului 2022.

„Fiecare al doilea deces putea fi evitat”

„Fiecare al doilea deces legat de temperaturile ridicate ar fi putut fi evitat în absenţa încălzirii globale cauzate de om. Grupurile cele mai afectate sunt femeile şi persoanele vârstnice. În sudul Europei, riscul de deces cauzat de căldură a fost de două ori mai mare decât în alte părţi ale continentului, ceea ce sugerează o vulnerabilitate ridicată la valurile de căldură”, menţionează cercetătorul Bogdan Antonescu, specialist în schimbările climatice.

Cercetătorul spune că, în ceea ce priveşte România, studiul respectiv arată că în ţara noastră s-au înregistrat 2.823 de decese legate de căldură în vara anului 2022, dintre care 1.612 decese (aproximativ 57%) au fost atribuite încălzirii globale cauzate de activitatea umană.

„Care sunt concluziile acestui studiu? Că, deşi mulţi încă percep schimbările climatice ca fiind o ameninţare îndepărtată, acest studiu arată că ele deja afectează grav sănătatea oamenilor. Nu toată lumea este afectată în mod egal, de aceea este nevoie de strategii specifice pentru protejarea grupurilor vulnerabile”.

„Schimbările climatice nu mai sunt doar o problemă de mediu, ci una de sănătate publică majoră”


Potrivit fizicianului, studiul cercetătorilor europeni subliniază cât este de important să se facă eforturi imediate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi să se pună în practică măsuri de adaptare pentru a limita riscurile climatice asupra sănătăţii.

„Ce putem face în continuare? E clar că schimbările climatice nu mai sunt doar o problemă de mediu, ci devin o problemă de sănătate publică majoră. Creşterea frecvenţei, duratei şi intensităţii valurilor de căldură necesită măsuri urgente de protecţie pentru populaţie şi politici ambiţioase de adaptare”, este concluzia fizicianului citat

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.