Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la finalul discuţiilor cu premierul Mihai Tudose, că a primit garanţia reprezentanţilor Guvernului că vor fi luate măsuri în ceea ce priveşte concursurile didactice în învăţământul universitar care ar trebui diferenţiate de promovările pe post, în condiţiile în care în ultimii ani s-au prezentat la concursuri în majoritate candidaţi unici, precum şi promisiunea că vor fi găsite soluţii pentru ca veniturile proprii ale universităţilor provenite din alte fonduri să nu intre la bugetul general consolidat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„În afară de aspectele care au vizat nemijlocit resursele financiare, au fost aspecte deosebit de importante care au fost agreate. (...) Eliminarea ipocriziei din sistemul de învăţământ superior, generat prin aceste concursuri didactice, având în vedere că în ultimii cinci ani, la concursuri s-au prezentat 95 la sută candidaţi unici. Există sprijinul Guvernului pentru o iniţiativă legislativă care să diferenţieze concursurile de promovările pe post. În condiţiile în care, de exemplu, un asistent şi-a făcut datoria vreme de 10 ani, este normal să te gândeşti la promovarea lui pe post, nu are rost să inventăm concursuri cu doză importantă de ipocrizie, în condiţiile în care ai posibilitatea transformării acestui post într-unul superior”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice a mai spus că reprezentanţii Guvernului au acceptat realizarea unei analize în colaborare cu Consiliul Rectorilor în ceea ce priveşte repartiţia pe universităţi a celor 62.000 de locuri bugetate la nivel de licenţă în fiecare an.

De asemenea, Guvernul le-ar fi promis sindicaliştilor că vor fi găsite soluţii astfel încât pentru veniturile proprii provenite din alte surse decât bugetul de stat să nu fie aplicate aceleaşi prevederi ca ale bugetului general consolidat.

„În condiţiile în care un student vine şi îţi plăteşte taxa de studii la 1 octombrie, el ţi-o plăteşte pentru a beneficia de servicii educaţionale pe întreg anul universitar. La data de 31 decembrie, acei bani rămân în sold şi teoretic nu-i mai poţi folosi. Există disponibilitate din partea Guvernului pentru identificarea unei soluţii legislative prin care veniturile proprii provenite din fonduri care nu au nicio legătură cu bugetul de stat să nu intre sub incidenţa prevederilor bugetului general consolidat”, a subliniat Cîmpeanu.

Sindicatele din învăţământ s-au întâlnit, luni, cu premierul Mihai Tudose, printre temele de discuţie numărându-se necesitatea elaborării unei noi Legi a educaţiei naţionale care să acorde elevului rolul central în ceea ce înseamnă educaţia din România, programele şcolare învechite, subfinanţarea sistemului, salarizarea angajaţilor din educaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.