Reprezentanţii Sindicatului Europol afirmă că, după doi ani de demersuri, IPJ Timiş a achiziţionat servicii de spălătorie pentru autospecialele de Poliţie. "Acesta este un exemplu despre «lupta cu morile de vânt» pe care trebuie să o ducem pentru o chestiune care ar trebui să reprezinte normalitatea", susţin aceştia, menţionând că în prezent sunt doar 5 din 41 de Inspectorate de Poliţiei unde există servicii de spălare şi igienizare a autospecialelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Normalitatea în unităţile de poliţie este atât de greu de implementat încât mulţi colegi au ajuns să se complacă în condiţiile mizere în care sunt nevoiţi să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Dacă anul trecut am fost nevoiţi să protestăm în faţa MAI cu machete de toalete pe care le găsim în fundul curţilor posturilor de poliţie şi nu numai, peste 1000 la număr, pentru a atrage atenţia că în plină pandemie poliţiştii nu au acces la apă curentă şi toaletă, acum vorbim despre mizeria din autospecialele de poliţie", au afirmat reprezentanţii Sindicatului Europol.

Ei au explicat că, în teritoriu, poliţiştii au începute demersuri "pentru a sensibiliza managerii" asupra necesităţii achiziţionării de servicii de curăţenie şi igienizare a autospecialelor de poliţie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Primul demers care s-a finalizat cu succes a fost la nivelul IPJ Maramureş. Dacă iniţial li s-a spus colegilor că nu sunt fonduri disponibile pentru astfel de servicii, după mediatizarea situaţiei, brusc şi dintr-o dată, în urma unui transfer de fonduri de la un capitol bugetar la altul, s-au găsit banii necesari, astfel încât să fie încheiate mai multe acorduri cadru cu spălătorii din tot judeţul Maramureş", au arătat sindicaliştii.

Potrivit Sindicatului Europol, "dezinteresul şefilor" pentru protecţia poliţiştilor şi chiar a cetăţenilor care intrau în sediile de poliţie sau în autospeciale s-a manifestat inclusiv pe durata pandemiei de COVID-19, iar mai multe filiale au găsit soluţii pentru igienizarea autospecialelor.

"La nivelul IPJ Timiş, după mai bine de 2 ani de adrese şi sesizări transmise de la nivelul Filialei Timiş a Sindicatului EUROPOL, în care s-au invocat de către conducere toate pretextele posibile pentru a nu achiziţiona astfel de servicii de curăţenie şi igienizare, reprezentanţii noştri au prezentat această problemă, în data de 24.03.2022, la nivelul Comisiei de Dialog Social de la nivelul Prefecturii Timiş. Sigur că această problemă a produs iritare, mai ales pentru că şefii tuturor deconcentratelor au aflat despre incapacitatea managerială de la nivelul IPJ Timiş, însă demersul a dat roade", a susţinut sursa citată.

Sindicaliştii au adăugat însă că, după şedinţa Comisiei de Dialog Social, iniţiativa reprezentanţilor Sindicatului Europol a fost tratată corespunzător, iar în 28 martie IPJ Timiş a comunicat faptul că efectuează o analiză pentru a se stabili demersurile necesare.

"După 1 lună jumate de la acest răspuns, am fost surprinşi să vedem că se poate şi la IPJ Timiş. La data de 17.05.2022 au fost anunţate toate structurile despre faptul că s-au achiziţionat servicii de spălătorie auto pentru autovehiculele din dotarea IPJ Timiş şi structurilor asigurate logistic, servicii valabile până la data de 31.12.2022. Acesta este un exemplu despre „lupta cu morilor de vânt” pe care trebuie să o ducem pentru o chestiune care ar trebui să reprezinte normalitatea. Dacă cineva consideră că pretenţia de a avea o autospecială curată şi igienizată, pe care poliţiştii o folosesc 8 ore sau 12 ore, este ceva aberant în anul 2022, atunci ne cerem scuze că mai vrem să acceptăm mizeria din sistem, şi la propriu, şi la figurat", au mai arătat aceştia.

Potrivit Sindicatului Europol, această problema ar fi putut fi rezolvată în oricare dintre etapele parcurse în cursul demersului sindical, care a durat doi ani, "însă a fost nevoie de insistenţă, perseverenţă şi mediatizare pentru ca un lucru firesc să fie înţeles ca atare şi de manageri"

"Din păcate, la acest moment avem doar 5 din 41 de IPJ-uri unde există servicii de spălare şi igienizare a autospecialelor de poliţie", au precizat reprezentanţii sindicatului.

În 7 martie, Sindicatul Europol acuza că ”Poliţia Română operează spălătorii auto ilegale”, unde sunt spălate autospecialele care trebuie să fie curate la plecarea pe traseu. Sindicaliştii acuzau faptul că poliţiştii sunt ameninţaţi cu sancţiuni, dacă autospecialele sunt murdare, dar nicio unitate din ţară nu avea alocate fonduri pentru spălarea lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.