Medicul Monica Cîrstoiu, şef la Clinica Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), a tras un semnal de alarmă privind vaccinarea anti HPV şi a arătat că zilnic sunt diagnosticate 9 cazuri de col uterin şi sunt înregistrate 6 decese. În cadrul SUUB a fost lansat un program de vaccinare anti-HPV.
”Pornind de la programul naţional de vaccinare anti-HPV, m-am gândit să realizez în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti un sistem în care pacienta noastră să nu mai alerge în o sută de mii de locuri, pentru a obţine un singur lucru, prevenţia contra cancerului de col. Dacă este să vorbim despre prevenţie, sunt 3 elemente de bază. Pe de-o parte consultaţia medicală, pe de altă parte testarea şi de asemene,a vaccinare. O femeie adultă poate beneficia compensat de acest vaccin. Vorbim de vaccin ca o prevenţie contra cancerului de col. În România, cancerul de col este pe un loc fruntaş în Europa şi fruntaş pe de-o parte la incidenţă şi pe de altă parte la mortalitate. Sunt diagnosticate 9 cazuri noi pe zi de cancer de col uterin şi 6 decese”, a declarat medicul Monica Cîrstoiu, la Medika TV, miercuri seară.
Şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie mai psune că 99,7 la sută din cancerele de col uterin sunt declanşate de HPV.
”Pornind de la noţiunea de vaccin, 99,7 la sută din cancrele de col sunt declanşate de HPV. Pentru acest lucru ne este util vaccinul, să prevenim un cancer. HPV ucide lent, încet şi trist. Noţiunea de vaccinare trebuie înţeleasă fiindcă vom preveni moartea şi vom preveni necazul într-o familie. Decesul unei femei ca maxim de vârstă este 50 de ani, este o femeie activă, are serviciu, are viaţă socială, are viaţă profesională, are familie, are copii mici”, a precizat Monica Cîrstoiu.
La Spitalul Universitar de Urgenţă a fost lansat un program de vaccinare anti-HPV.
”Ce am gândit să fac la Spitalul Universitar? Pacienta cu bilet de trimitere de la medicul de familie, poate suna la un număr pe care îl găseşte pe site-ul spitalului, se programează la o evaluare ginecologică. Va primi reţetă compensată pentru vaccin şi beneficiază orice femeie asigurată între 19 şi 45 de ani, îşi va achiziţiona vaccinul din cadrul farmaviei şi în aceeaşi zi va putea merge să şi-l administreze. Va fi preluată de medicii infecţionişti, va fi administrat vaccinul, va fi monitorizată şi vaccinul va fi introdus n sistemul naţional de vaccinare. Pacienta poate să procure vaccinul din cadrul farmaciei din cadrul SUUB sau poate veni cu el din altă farmacie”, a anunţat Monica Cîrstoiu.
Întrebată care sunt efectele adverse ale acestui vaccin, Monica Cîrstoiu a explicat că acestea sunt minore.
”Ca mici reacţii pot fi acele reacţii adverse care ţin de puncţie. Durere la locul înţepăturii, senzaţie de durere, arsură. Însă reacţiile sunt mult reduse faţă de ceea ce au simţit alţii la acealaltă vaccinare, cea anti-Covid”, a mai spus Monica Cîrstoiu.
De asemenea, dr.Monica Cîrstoiu a precizat că atât fetele, cât şi băieţii se pot vaccina gratuit anti HPV.
”Între 11 şi 15 ani, atât fete, cât şi băieţi, beneficiază gratuit de vaccin, două doze. După 15 ani, băieţii şi fetele benefiaciază sută la sută compensat de acest vaccin, dar 3 doze”, a spus Monica Cîrstoiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.