Un vierme rotund, asemănător unei râme, care parazitează de obicei şerpii, a fost descoperit pentru prima dată într-o fiinţă umană. A fost extras "viu şi zbătându-se" din creierul unei femei, în timpul unei intervenţii chirurgicale, au anunţat marţi medicii australieni, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Medicii au depistat o "leziune atipică", în urma unui RMN, în partea frontală a creierului femeii în vârstă de 64 de ani, care suferea de pierderi de memorie şi depresie.

După intervenţia chirurgicală, au descoperit că era vorba de un Ophidascaris robertsi, un vierme rotund de opt centimetri care, potrivit cercetătorilor, este un parazit al cangurilor şi al pitonilor din Australia. Acest vierme parazitează animale şi în alte părţi ale lumii, dar nu fusese detectat niciodată până acum la o fiinţă umană.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Oamenii de ştiinţă cred că femeia australiană a fost infectată de plante comestibile, pe care obişnuia să le adune şi să le consume şi care probabil erau contaminate cu larvele prezente în excrementele de şarpe.

Parazitul, a cărui structură filiformă a apărut pe scanările cerebrale, a fost apoi identificat prin teste ADN.

"Acesta este primul caz uman de Ophidascaris descris oriunde în lume", a declarat doctorul Sanjaya Senanayake, specialist în boli infecţioase. "Din câte ştim, este, de asemenea, primul caz care implică creierul unei specii de mamifere, umane sau nu", a adăugat el.

Această descoperire a făcut obiectul unui articol în revista Emerging Infectious Diseases. "Nu este niciodată uşor sau dezirabil să fii prima persoană din lume care se îmbolnăveşte de ceva", a adăugat Dr. Senanayake, "Nu pot să exprim suficient de mult admiraţia noastră pentru această femeie, care a dat dovadă de răbdare şi curaj pe tot parcursul acestui proces", a spus medicul.

Potrivit doctorului Senanayake, este "probabil ca şi alte cazuri să fie identificate în viitor".

CE SIMPTOME A AVUT FEMEIA

Pacienta, o femeie de 64 de ani din sud-estul statului australian New South Wales, a fost internată pentru prima dată la spitalul local la sfârşitul lunii ianuarie 2021, după ce a suferit trei săptămâni de dureri abdominale şi diaree, urmate de o tuse uscată constantă, febră şi transpiraţii nocturne. În 2022, simptomele ei au inclus, de asemenea, pierderi de memorie şi depresie, ceea ce a determinat medicii locali să o trimită la spitalul din Canberra. O scanare RMN a creierului ei a evidenţiat anomalii care necesitau o intervenţie chirurgicală.

Dr. Senanayake a atras atenţia că pacienta ar trebui tratată pentru eventuale larve care ar fi putut invada şi alte părţi ale corpului ei, cum ar fi ficatul. Dar având în vedere că niciun pacient nu a mai fost tratat pentru un astfel de parazit înainte, trebuie avut grijă. Unele medicamente, de exemplu, ar putea declanşa o inflamaţie pe măsură ce larvele mor. Inflamaţia poate fi dăunătoare pentru organe, cum ar fi creierul, aşa că trebuie să administreze şi medicamente pentru a contracara orice efecte secundare periculoase.

Pacienta se recuperează bine şi este încă monitorizată în mod regulat, a spus Senanayake, iar cercetătorii explorează dacă o afecţiune medicală preexistentă care a determinat o imunocompromitere a sa ar fi putut duce la apariţia larvelor.

TOT MAI MULTE BOLI ALE OAMENILOR PROVIN DE LA ANIMALE

Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA, trei sferturi din bolile infecţioase noi sau emergente la oameni provin de la animale. Iar dr. Senanayake avertizează că acest prim caz mondial evidenţiază pericolul transmiterii bolilor şi infecţiilor de la animale la oameni, mai ales că oamenii şi animalele încep să trăiască mai aproape şi habitatele se suprapun tot mai mult. "Au fost aproximativ 30 de noi infecţii în lume în ultimii 30 de ani", a arătat el.

"Din infecţiile emergente la nivel global, aproximativ 75% sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că a existat transmitere din lumea animală la lumea umană. Aceasta include coronavirusurile. Această infecţie cu Ophidascaris nu se transmite între oameni, aşa că în cazul acestui pacient nu vorbim de posibilitatea de a provoca o pandemie precum Covid-19 sau Ebola. Cu toate acestea, şarpele şi parazitul se găsesc şi în alte părţi ale lumii, aşa că este probabil ca şi alte cazuri să fie descoperite în anii următori în alte ţări", a explicat expertul.
 
Profesorul Peter Collignon, medic infecţionist, atrage atenţia că unele cazuri de boli zoonotice nu pot fi niciodată diagnosticate dacă sunt rare şi medicii nu ştiu ce să caute. "Uneori, oamenii mor fără a fi găsită niciodată cauza", a spus el. "E bine să ai grijă atunci când întâlneşti animale şi iei contact cu mediul înconjurător, spălând bine alimentele şi gătind alimentele în mod corespunzător, purtând protecţie precum mâneci lungi, astfel încât să nu fii muşcat", recomandă el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.