Oamenii de ştiinţă cred că au descoperit regiunile din creier unde apare schizofrenia, ceea ce ar putea face ca debutul tulburării neurologice să fie mai uşor de diagnosticat cu ajutorul unei scanări cerebrale RMN standard.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cercetătorii susţin că scanările RMN de rutină ar putea revoluţiona modul în care este diagnosticată şi tratată schizofrenia, îmbunătăţind rezultatele pentru cei afectaţi.

Folosind un nou proces analitic cunoscut sub numele de „cartografiere a epicentrului”, o echipă internaţională de cercetători a căutat asemănări şi diferenţe între scanările cerebrale a 1.124 de persoane cu schizofrenie şi a 1.046 de persoane sănătoase de control.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Deşi datele au indicat că schizofrenia poate proveni dintr-o varietate de zone, anomaliile din două structuri cerebrale cu legături stabilite pentru limbaj şi procesarea emoţională s-au evidenţiat ca fiind semnificative: zona lui Broca şi cortexul frontoinsular.

„Acest lucru ne spune că fiecare persoană care suferă de această afecţiune are un punct de plecare unic care poate explica diferenţele de simptome între pacienţi”, spune medicul psihiatru dr. Lena Palaniyappan de la Universitatea canadiană McGill, într-un comunicat. „Dar există un proces comun care duce la modificări mai difuze, deşi subtile, ale structurii creierului”.

O tehnică cunoscută sub numele de cartografierea epicentrului a fost utilizată pentru a localiza activitatea din creier. (Jiang et al., Science Advances, 2024)

O parte a problemei în tratarea eficientă a schizofreniei constă în faptul că aceasta se manifestă diferit la pacienţi.

Deşi există terapii pentru această tulburare care pot avea un efect pozitiv, identificarea pacienţilor care vor beneficia de ele, poate fi dificilă.

Cercetătorii afirmă că tehnica de cartografiere a epicentrului ar putea fi utilizată pentru a ajuta la identificarea persoanelor care vor beneficia de tratamente axate în special pe limbaj şi comunicare.

Dacă medicii specialişti pot obţine mai multe informaţii despre un diagnostic din scanările cerebrale care sunt relativ rapid şi ieftin de efectuat, atunci există potenţialul de a adapta tratamentele mai precis şi de a face o diferenţă pentru pacienţi.

„Această perspectivă oferă un indiciu important cu privire la vechea întrebare dacă schizofrenia este o boală sau mai multe”, spune dr. Palaniyappan.

Caracterizată prin afectarea gândirii şi percepţiei care distorsionează realitatea, schizofrenia afectează aproximativ una din 300 de persoane la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cu toate acestea, cauzele exacte şi procesele implicate sunt variate, ceea ce face dificilă identificarea persoanelor care sunt mai expuse riscului.

Studiile au scos la iveală rezultate interesante, cum ar fi o legătură între deţinerea unei pisici şi riscul de schizofrenie (posibil din cauza unui parazit care poate infecta felinele), precum şi semne că problemele cerebrale asociate pot începe în uter.

La fel ca în cazul majorităţii tulburărilor de acest gen, mai multe cunoştinţe despre modul în care începe şi progresează această afecţiune poate informa eforturile de a găsi modalităţi de gestionare şi chiar de vindecare a acesteia, spun autorii acestui studiu.

„Prin utilizarea unor tehnici precum cartografierea epicentrului, putem identifica acele părţi ale creierului care sunt cele mai afectate, chiar înainte de apariţia unor simptome vizibile”, spune Jianfeng Feng de la Universitatea Fudan din China, cercetător post-doctoral care a condus studiul împreună cu dr.Palaniyappan.

Aceste noi informaţii i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să identifice pacienţii care sunt susceptibili de a se descurca mai bine cu anumite tratamente specifice.

Cercetarea a fost publicată recent în revista Science Advances.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.